Podaci postaju nafta budućnosti

Autor: Tomislav Pili , 14. kolovoz 2019. u 14:01
Čak 98 posto podataka leži beskorisno/REUTERS

Bitfury skreće ka umjetnoj inteligenciji.

Blockchain kompanija Bitfury koja je nedavno dosegla vrijednost od milijardu dolara i tako postala novi europski "jednorog" namjerava se fokusirati na razvoj umjetne inteligencije.

Kako je u razgovoru za Reuters izjavio prvi čovjek kompanije Valerij Vavilov, odjel za umjetnu inteligenciju funkcionirat će u sklopu postojećih Bitfuryjevih blockchain usluga i ostati dio kompanije. Bitfury je jedna u nizu kompanija u svijetu koje se bave blockchain tehnologijom, a čija je vrijednost najmanje milijardu dolara. Među njima je primjerice, Coinbase, burza kriptovaluta sa sjedištem u SAD-u te kineski Bitmain, najveća svjetska kompanija za "rudarenje" kriptovaluta.

Vavilov je suosnivač kompanije i izvršni direktor Bitfuryja, a kazao je kako je kompaniju prema umjetnoj inteligenciji "gurnula" potreba za analizom i izvlačenjem vrijednosti iz mnoštva dostupnih podataka.

"Podaci postaju nafta budućnosti. Prikupili smo gomilu podataka, ali je samo dva posto analizirano. Ostatak leži beskorisno i čeka analizu", ističe Vavilov. On vjeruje da je najbolji i najefikasniji način analize podataka kroz umjetnu inteligenciju.

Analizirani podaci moraju biti i vjerodostojni, a tu na scenu stupa blockchain tehnologija. Umjetna inteligencija dio je tehnološkog sektora koji ove godine privlači velika ulaganja. Prema podacima CB Insightsa, u drugom tromjesečju u startupe koji se bave umjetnom inteligencijom slilo se rekordnih 7,4 milijarde dolara. Glavnina novca uložena je u tvrtke koje se bave primjenom u prijevozu i medicini. 

Komentirajte prvi

New Report

Close