Počinju skraćivati radno vrijeme kako bi sačuvali radna mjesta

Autor: Poslovni.hr , 04. srpanj 2019. u 22:00
Radnici bi mogli manje biti u tvornici
, Foto: REUTERS

Oko 3,8 posto kompanija već koristi taj instrument, navode u tom institutu.

Njemačke industrijske tvrtke očekuju da će u naredna tri mjeseca skraćivati radno vrijeme, signalizirajući pojačanu upotrebu instrumenta koji im stoji na raspolaganju kako bi se izbjegla masovna otpuštanja u uvjetima posustajanja gospodarskih aktivnosti, pokazalo je u četvrtak istraživanje ekonomskog instituta Ifo.

U naredna tri mjeseca radno vrijeme planira skratiti 8,5 posto od ukupno 2.000 njemačkih tvrtki obuhvaćenih istraživanjem, najviše od početka 2013. godine.

'Kurzarbeit' protiv recesije

Oko 3,8 posto kompanija već koristi taj instrument, navode u tom institutu.

Mnoge kompanije u teškoćama koristile su ‘Kurzarbeit’ za vrijeme recesije 2008. i 2009., skraćujući radno vrijeme u razdoblju niske iskorištenosti proizvodnih kapaciteta i tražeći od vlade da radnicima isplaćuje nadoknade za smanjene plaće kako bi sačuvale radna mjesta.

 

8,5posto

skratit će se radno vrijeme u industrijskim tvrtkama

„Usporavanja gospodarstva postupno ostavlja trag na tržištu rada”, konstatira šef Ifova odjela za ekonomske prognoze Time Wollmershaeuser.

“Njemačka industrija bilježi pad aktivnosti od sredine prošle godine.

Skraćeni je rad alat za kojim kompanije mogu posegnuti kako bi zadržale kvalificirane radnike unatoč teškim ekonomskim vremenima”, tumači Time Wollmershaeuser.

Komentirajte prvi

New Report

Close