Počinje gradnja
 podatkovnog centra

Autor: Poslovni dnevnik , 02. srpanj 2019. u 21:59
Državni data centar za čuvanje važnih podataka stajat će 40 milijuna eura Davor Puklavec/PIXSELL

Osigurat će i učinkovitije povezivanje različitih baza podataka i razvoj različitih usluga eUprave za građane, gospodarstvo i državu.

Na uglu ulica Save Kovačevića i Panonske u Kragujevcu danas počinje izgradnja Državnog podatkovnog centra, javlja agencija Beta. Državni data centar infrastrukturni je projekt od nacionalnog značaja koji treba osigurati čuvanje podataka od velike važnosti za državu te sustavnu i bržu izgradnju informacijskih sustava elektronske uprave.

Osigurat će i učinkovitije povezivanje različitih baza podataka i razvoj različitih usluga eUprave za građane, gospodarstvo i državu. Također će biti i regionalni centar za čuvanje podataka koji će imati dio namijenjen komercijalnim korisnicima. U Kragujevcu će biti potpisana i tri memoranduma o razumijevanju s kompanijama Microsoft, Oracle i Banka Poštanska štedionica koje time postaju prve kompanije koje će svoje podatke čuvati u Državnom data centru. Prema ranijim najavama Radomira Nikolića, gradonačelnika Kragujevca, vrijednost Državnog data centra je oko 40 milijuna eura.

On je najavio da će Kragujevac graditi i svoj lokalni podatkovni centar koji će biti aktivan od rujna, uz donaciju iz Kine od dva milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close