Počinje bitka za svjetsko tržište baterija

Autor: Tomislav Pili , 05. kolovoz 2017. u 08:45
Njemačka tvornica imat će kapacitet od 34 GWh/FOTOLIA

Globalnim tržištem trenutno dominiraju korejski LG i Samsung SDI, a pridružit će im se američki Tesla.

Europa kreće u bitku za primat na svjetskom tržištu baterija. Kako navodi Bloomberg, konzorcij od 18 njemačkih kompanija koji predvodi tvrtka Terra E Holding u rujnu će izabrati lokaciju na kojoj će izgraditi tvornicu baterija vrijednu milijardu eura.

Taj će pogon konkurirati Gigafactoryju, tvornici baterija u Nevadi u vlasništvu proizvođača električnih automobila Tesla Motors. Kako je otkrio Holger Gritzka, predsjednik Uprave frankfurtskog Terra E Holdinga i nekadašnji menadžer u metalurškom divu ThyssenKrupp, u užem izboru je pet lokacija u Njemačkoj i susjednim državama. Tvornica će proizvoditi baterije ukupnog kapaciteta 34 GWh, a gradnja bi trebala započeti krajem 2019. godine.

Puni kapacitet tvornica će postići 2028., predviđa Gritzka. Nije želio otkriti tko su ostalih 17 kompanija u konzorciju, no kazao je kako će dio tih kompanija biti i kupci baterija iz te tvornice. Gritzka se pohvalio i da je projekt dobio novčanu subvenciju njemačkog ministarstva obrazovanja i istraživanja od 5,2 milijuna eura. Terra E fokusirat će se na proizvodnju baterija za stacionarne jedinice, poput Teslinog Powerwalla koji se koristi u domovima za skladištenje energije. Inače, globalno tržište baterija trenutno kontroliraju azijski proizvođači, ponajviše korejski LG i Samsung SDI.

Tesla će postati drugi proizvođač kada u potpunosti dovrši Gigafactory vrijedan pet milijardi dolara i kapaciteta 35 GWh. Prema podacima londonskog Bloomberg New Energy Financea, u drugom tromjesečju ukupni globalni kapaciteti iznosili su 103 GWh. Do 2021. godine kapaciteti bi se trebali više nego udvostručiti, dosegnuvši 278 GWh. Povećanje će generirati rast proizvodnje električnih automobila, ali i korištenja energije iz obnovljivih izvora.

Komentirajte prvi

New Report

Close