Počeo oporavak cijena europskog šećera

Autor: Tomislav Pili , 08. travanj 2019. u 22:00
Ove godine očekuje se manja sadnja šećerne repe/REUTERS

Rast cijena rezultat je lanjskog slabog uroda koji je smanjio količinu na tržištu za tri milijuna tona.

Tržišne cijene šećera u Europskoj uniji počele su se oporavljati od lanjske rekordno niske razine uslijed niže proizvodnje zbog slabijeg uroda šećerne repe.

Kako navodi Reuters pozivajući se na podatke agencije S&P Global Platts, spot cijene bijelog konzumnog šećera krajem ožujka dosegle su razinu od 422 eura za tonu.

To je znatno više od globalnih cijena šećera koje se kreću oko 330 dolara za tonu što nije previše daleko od lanjske cijene od 307,50 dolara, rekordno niske u ovom desetljeću. Statistika Eurostata još nije zabilježila oporavak cijena, pa podatak za kraj siječnja kazuje da je prosječna cijena iznosila 312 eura.

Poskupljenje šećera rezultat je slabog uroda koji je u sezoni 2018./2019. donio 18 milijuna tona šećera, oko tri milijuna tona manje nego godinu ranije.

 

12,7 milijuna

tona iznose europske zalihe krajem siječnja

Uslijed ovogodišnje smanjene sadnje šećerne repe, procjene govore da će u sezoni 2019./2020. europske šećerane proizvesti podjednaku količinu šećera.

Prema podacima Europske komisije (EK), krajem siječnja europske zalihe šećera istopile su se s lanjskih 15,2 milijuna tona na 12,7 milijuna tona. "Europsko tržište postupno dolazi u uravnoteženi položaj, što ohrabruje. Nitko ne zarađuje pri ovim cijenama", komentirao je za Reuters neovisni analitičar tržišta Julian Price.

Tezu o restrukturiranju europskog tržišta dokazuje i plan najveće europske šećerane, Südzuckera, koja će od iduće godine početi zatvarati pet pogona zbog prekapacitiranosti.

Kompanija od iduće godine planira smanjivati proizvodnju za 700.000 tona godišnje. U sezoni 2019./2020. Südzucker planira još jedan gubitak između 200 i 300 milijuna eura. Drugi najveći proizvođač u svijetu, francuski Tereos, očekuje gubitak za prošlogodišnju sezonu.

Iako je uvoz šećera u EU ograničen, podaci EK pokazuju da je u siječnju udvostručen na 163.000 tona.    

Komentari (1)
Pogledajte sve

Meni se članak čini bizaran. Članak je prepisan odavde Vaš link …

Poziva se na podatke sa ove stranice: https://www.spglobal.com/platts/en/commodities/agriculture/sugar

Ja gledam futurese na bijeli secer u Londri i tamo nema nikakvih signala oporavka. Pa barem bi se to trebalo vidjeti na kratkoročnom grafu?!

Ovaj Group Sopex koji se spominje u tekstu zaista trguju šećerom, kavom i kakaovcem. No, izgleda sa ini trguju posebnim vrstama šećera i organskim šećerom (kakav god taj bio). http://www.sopex.co.uk/

Uglavnom, oporavak bi se trebao vidjeti na grafu, a njega nema. Moguće je da postoji odredjeni oporavak (regionalno ili određenog segmenta), al on bi se već trebao vidjeti u Londonu. Uglavnom čudno i pomalo kontradiktorno.

New Report

Close