Počeo Oktoberfest: Popit će se oko 7,7 milijuna litara pive i pojesti 75.000 koljenica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. rujan 2018. u 12:50
Foto: Ursula Duren/DPA/PIXSELL

Na prvom Oktoberfestu 1810. pivo je stajalo “tri krajcara i dva feninga” pri čemu je prvi Oktoberfest zapravo bio svadbeno slavlje tadašnjeg prijestolonasljednika Ludwiga, kasnijeg kralja Ludwiga I.

Zabijanjem slavine u prvu pivsku bačvu, u Muenchenu u subotu točno u podne započinje ovogodišnji Oktoberfest, najveće narodno slavlje na kojem se i ove godine do 7. listopada očekuje preko šest milijuna gostiju.

Slavinu u prvu bačvu tradicionalno zabija gradonačelnik Muenchena. Aktualni prvi čovjek grada Peter Reiter (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) prvo pivo iz bačve, kako također nalaže tradicija, dijeli s premijerom Bavarske Markusom Soederom (Kršćansko-socijalna unija CSU).

I ove godine se u sljedeća dva tjedna očekuje preko šest milijuna gostiju koji bi trebali popiti 7,7 milijuna litara piva.

Ove godine tradicionalna jednolitarska krigla piva stoji više od 11 eura što se objašnjava novim, skupljim, konceptom sigurnosti na slavlju. Kompletno područje Oktoberfesta je od prošle godine ograđeno a posjetitelji na smiju unositi veće torbe.

Na prvom Oktoberfestu 1810. pivo je stajalo "tri krajcara i dva feninga" pri čemu je prvi Oktoberfest zapravo bio svadbeno slavlje tadašnjeg prijestolonasljednika Ludwiga, kasnijeg kralja Ludwiga I.

Svoj zabavni karakter Oktoberfest je zadržao do dana današnjeg s tom razlikom što danas za zabavu skrbe mnoge tehnički zahtjevne zabavne atrakcije a ne kao što je to prvobitno bio slučaj, konjičke utrke.

Dogradonačelnik Muenchena Josef Schmid (CSU) kritizirao je visoke cijene na Oktoberfestu. "Obitelji si više ne mogu priuštiti ove cijene", rekao je Schmid za dnevnik TZ.

Unatoč visokim cijenama na Oktoberfestu se svake godine, osim 7,7 milijuna litara piva, konzumira i 122 volova na ražnju, 510.000 pilića i 75.000 svinjskih koljenica.

Šest najvećih minhenskih pivovara u 16 velikih šatora sa 120.000 sjedećih mjesta i ove godine toči pivo specijalno pripremljeno za Oktoberfest s višim postotkom alkohola (6 posto). Oktoberfest raspolaže i vlastitom stanicom za otrežnjenje koju svake godine „posjeti“ više stotina gostiju.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Najprije nabavite ulaznice ….. a prodati Vam ih neće nitko… Ako slučajno imaju slobodnih mjesta,
ograničiti će VAM ulazak na npr. 40 min, i tada ,morate izaći. Ulaznice kupuju poduzeća, i ostali, i tamo
vode svoje partnere i ostalo…Kad Vas partner uvede u šator- sliči paunu, koji je došao u raj…..
Onda naručite jelo i pive…i gledajte cirkus na bavarski način slavljenja…limena glazba,gužva i stalno
dizanje . Meni je bilo dosadno, pa sam se zabavljala na drugi način…npr. pokušala sam procijeniti koliko
piceka se peće na roštiljima… koliko koja nosi piva…i na koji način funkcionira orkestar…

..Ne idite na WC..montažni dodaci i prostori u toku dana možda su pod kontrolom-.no, kasnije
više ne. sve je odvratno zapišano i neuredno ..iako ima deset puta više muških WC-a od ženskih…
Ne krećite se prostorom gdje je lunapark…..Neki pijani ludjak mogao bi Vas srušiti iz čistog mira, kao
što je mene zamalo—
Savjet: što prije izađite iz ograđenog prostora, uzmite taksi, i sjednite na neko lijepo fensi mjesto
u Munchenu…..

New Report

Close