Počeli izdavati potvrde o cijepljenju kako bi omogućili putovanja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. siječanj 2021. u 08:35
Foto: Pixabay

Cilj je ponovno omogućiti cirkulaciju stanovnika između država.

Island je počeo izdavati prve potvrde o cijepljenju kojima je cilj lakše putovanje onih koji su se zaštitili od covida-19, objavile su u utorak tamošnje vlasti.

Oko 4,8 tisuća ljudi je na Islandu primilo dvije doze cjepiva protiv covida-19 i dobilo potvrdu na platformi dostupnoj na internetu od prošlog četvrtka, rekla je za agenciju France Presse islandska ministrica zdravlja.

Istaknula je da je cilj ponovno omogućiti cirkulaciju stanovnika između država, no islandska potvrda zasad vrijedi samo u toj otočnoj državi.

Island planira primati državljane EU-a koje će pokrenuti takav mehanizam ili preuzeti onaj koji će uspostaviti Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Island nije dio EU-a, ali je u šengenskom prostoru slobode kretanja koja je ograničena mjerama borbe protiv koronavirusa.

Rasprava o tzv. covid putovnicama koje olakšavaju putovanje trenutno je tema rasprave unutar EU-a, no daleko je od konsenzusa.

Države poput Grčke zagovaraju takvo rješenje da spase svoj turistički sektor, no zemlje poput Francuske i Njemačke smatraju tu raspravu preuranjenom.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Jedini koji rade pritisak na javnost i zalažu se za covid putovnice su – mediji.

ma kako to kada takvi i dalje mogu širiti zarazu (po who-i i Capku)

New Report

Close