Po prvi puta u eurozoni se izdaju ‘panda’ obveznice, evo o čemu se radi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. svibanj 2019. u 09:24
Foto: Reuters

Portugal planira postati prva države eurozone koja će izdati takozvane ‘panda’ obveznice, denominirane obveznice u juanima izdane od strane subjekata koji nisu iz Kine.

Portugal, jedna od europskih zemalja koje su najviše otvorene kineskim investicijama, planira idućega tjedna izdati obveznice u vrijednosti od dvije milijarde juana ili oko 240 milijuna eura s rokom dospijeća od tri godine, priopćilo je u srijedu portugalsko ministarstvo financija.

„Cilj je izdanja ulazak na veliko tržište sa snažnom likvidnošću”, rekao je pomoćnik ministra financija Ricardo Moruinho Felix.

Iznos najavljenih 'panda' obveznica je tek dio planiranog izdanja državnih obveznica i trezorskih zapisa od ukupno 16 milijardi eura koje Portugal planira za ovu godinu.

Portugal je razmatrao mogućnost izdanja 'panda' obveznica od 2017. godine a ubrzao je rad na tom projektu nakon posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga tijekom prošlog prosinca.

Poljska je, pak, prva europska zemlja koja je izdala državne obveznice na kineskom tržištu, u 2016. godini.

Portugal je bio prisiljen zatražiti 78 milijardi eura međunarodne pomoći 2011. godine kad su kamatne stope na obveznice postale previsoke da nastavi s financiranjem duga. Uspjeli su se vratiti na tržišta obveznica i prije isteka programa pomoći 2014. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close