Plutajući grad budućnosti: Utočište za 40.000 ljudi u slučaju prirodne katastrofe

Autor: Poslovni.hr , 06. listopad 2023. u 11:30
Foto: Ilustracija/ Pixabay

Solarni paneli, vjetroturbine, vodovodne cijevi koje pročišćavaju i recikliraju otpadne vode neke su od inovacija koje će osigurati da grad bude potpuno samoodrživ.

Pametni grad je dizajniran da svojim stanovnicima pruži naprednu zdravstvenu zaštitu, koja uključuje telemedicinu, kao i napredne analize genoma i krvi građana, piše B92.

Dogen City, japanski plutajući grad, koncept je startup kompanije N-Arc koji služi kao primjer potpuno samoodrživih, pametnih gradova budućnosti koji bi mogli pomoći ljudima u slučaju prirodnih katastrofa.

U gradu bi živjelo 10.000 ljudi, a mogao bi primiti do 30.000 posjetilaca. Kružni oblik grada nije slučajan – dizajniran je da izdrži loše vremenske uvjete, uključujući tsunamije.

Pametni grad je dizajniran da svojim stanovnicima pruži naprednu zdravstvenu zaštitu, koja uključuje telemedicinu, kao i napredne analize genoma i krvi građana. Solarni paneli, vjetroturbine, vodovodne cijevi koje pročišćavaju i recikliraju otpadne vode neke su od inovacija koje će osigurati da grad bude potpuno samoodrživ.

U stambenom prstenu Dogena nalazile bi se kuće, kao i parkovi, zelene površine, pogoni za proizvodnju hrane, škole, sportski tereni, bolnice, stadioni, hoteli i kancelarije. Mreža autonomnih električnih vozila smanjila bi zagušenje puteva, kao i zagađenje životne sredine. Zahvaljujući svom modularnom dizajnu, Dogen bi mogao rasti, zajedno sa svojom populacijom.

Još uvijek nije poznato gdje će se Dogen nalaziti, ali u slučaju da koncept počne da postaje stvarnost, saznat ćemo uskoro.

Komentirajte prvi

New Report

Close