Plin struji prema Rusiji, cijena 2050 dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 22. prosinac 2021. u 22:00
Protok na mjernoj točki Mallnow na njemačko-poljskoj granici u srijedu je usmjeren u smjeru istoka/Reuters

Cijena plina tijekom burzovnog trgovanja na londonskoj burzi ICE u srijedu je ponovno porasla iznad 2050 dolara za 1000 prostornih metara.

Ruski plin koji uobičajeno struji plinovodom Yamal-Europe prema Njemačkoj u srijedu je nastavio obrnuti tok, zbog čega su europske cijene plina ostale visoke, pokazuju podaci njemačkog mrežnog operatera Gascadea.

Europske cijene plina u utorak su oborile rekord nakon što je Yamal promijenio smjer. To je potez za koji Kremlj tvrdi da nema politički nego komercijalni rezon i pozadinu, dok su dva velika njemačka kupca priopćila da Gazprom ispunjava svoje obveze vezane uz opskrbu.

Protok na mjernoj točki Mallnow na njemačko-poljskoj granici u srijedu je usmjeren u smjeru istoka – iz Njemačke prema Poljskoj, te se očekuje da će na toj razini ostati do kraja dana, pokazuju podaci.

Cijena plina tijekom burzovnog trgovanja na londonskoj burzi ICE u srijedu je ponovno porasla iznad 2050 dolara za 1000 prostornih metara.

Cijena siječanjskih terminskih ugovora (futuresa) na za Europu referentnom čvorištu TTF u Nizozemskoj, porasla je na 2068 dolara za 1000 kubika, odnosno 177 eura po megavatsatu. Nagli rast cijene plina počeo je u utorak ujutro.

Cijene su uporno prelazile 1800 i 1900 dolara, srušile povijesni rekord, te su u jednom trenutku iznosile 2190,4 dolara. Analitičari rast cijene povezuju sa smanjenjem isporučenih količina kroz naftovod Yamal-Europa i vijestima o mogućem zahlađenju u Europi.

Plinovod Yamal–Europe je dugačak 4107 kilometara i povezuje ruska polja prirodnog plina na poluotoku Jamal i zapadnom Sibiru s Poljskom i Njemačkom, kroz Bjelorusiju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close