‘Plaće u javnom sektoru opet će rasti’

Autor: Poslovni dnevnik , 10. kolovoz 2016. u 21:59
Vučić: Svakog mjeseca otvorena je nova tvornica

Premijer Vučić je rekao da je srpski državni proračun trenutno u suficitu prvi put.

Aleksandar Vučić, mandatar za sastav nove vlade Srbije, rekao je u izlaganju pred zastupnicima Skupštine da će ključni zadatak njegovog kabineta u sljedećih 100 dana biti održavanje makroekonomske stabilnosti koja je preduvjet za sve druge reforme, te je najavio rebalans ovogodišnjeg proračuna jer je stanje u državnoj blagajni znatno bolje od planiranog.

"Snažna stabilizacija javnih financija i zaustavljanje rasta javnog duga do 2017. godine, zahvaljući dosadašnjim impresivnim rezulatima u fiskalnoj konsolidaciji, bit će zadatak nove vlade", rekao je Vučić u šestosatnom izlaganju u Skupštini Srbije. Prema njegovim riječima, fiskalni deficit prošle godine prepolovljen je sa 6,6 na 3,4%, a sada je 0,1% BDP-a. Vučić je podsjetio je da je gospodarski rast u 2015. godini iznosio 0,8%, a u prvom tromjesečju ove godine 3,5%.

Vučić je rekao da će biti predložen rebalans proračuna za 2016. godinu jer je sada deficit proračuna opće države ispod 2%, umjesto planiranih oko 4% BDP-a, te je istaknuo kako je cilj da udio javnog duga 2023. godine bude 60% BDP-a. Vučić rekao i da je državni proračun trenutno u suficitu od 19,6 milijardi dinara, što se nikada dosad nije dogodilo. "Bit ćemo u prilici da kroz poticanje potrošnje pridonesemo rastu BDP-a, a ne kao dosada samo kroz investicije", objasnio je Vučić.

On je naveo da je od 2014. do 2016. godine svakog mjeseca otvarano više od jedne tvornice ili pogona u kojima je osiguran posao za 124.000 radnika. Vučić je pohvalio Narodnu banku Srbije koja je uz pomoć vlade uspjela održati nisku inflaciju i stabilnu domaću valutu. "U javnom sektoru i policajci i pripadnici obrane, vojske, i u socijalnom i zdravstvenom i obrazovnom sektoru mogu očekivati nova povećanja plaća, koja neće biti mala", najavio je Vučić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close