PKB i RTB Bor čekaju kupce

Autor: Poslovni dnevnik , 15. siječanj 2018. u 22:00
Prvi pokušaj privatizacije PKB za 154 mil. eura propao je 2016. godine/Fotolia

Odluka o strategiji privatizacije i hoće li će država zadržati nadzor nad PKB-om, još uvijek nije poznata.

Nekoliko državnih kompanija u Srbiji, među kojima i one koja gomilaju gubitke za proračun, na redu su za privatizaciju.

Za 2018. najavljen je natječaj za RTB Bor, a očekuje se i rješenje za Poljoprivredni kombinat Beograd (PKB). U memorandumu potpisanom s Međunarodnim monetarnim fondom Srbija se izjasnila da će pronaći partnere za strateški važne kompanije. Novi natječaj za privatizaciju RTB-a Bor, raspisuje se u ožujku, a da kao nekoliko dosadašnjih ne bi propao mora postojati jasna strategija, smatra savjetnik za strana ulaganja Milan Kovačević.

 

900 milijuna

€ dugova otpisala je država kompaniji RTB Bor

"Cijena se popravila i sada bi bilo kupaca za Bor. Ali postavlja se pitanje kako ići, da li odvojiti rudarstvo i Bor ili ići u nekoj koncepciji s rudarstvom i Borom", pita Kovačević. Prva dva pokušaja privatizacije RTB-a propala su jer kompanije koje su kupile RTB Bor nisu uplatile predviđeni novac, a za treći pokušaj prodaje RTB-a nitko se nije prijavio. Nakon toga država je ušla u RTB Bor i otpisala dugove teške 900 miljuna eura, a 2016. najavljen je i profesionalni menadžment, što se nije ostvarilo.

Nekoliko neuspješnih pokušaja prodaje ima i PKB, za kojeg je posljednji natječaj objavljen u veljači 2017. Prvi pokušaj privatizacije PKB-a, 2016. godine, propao je jer nije bilo zainteresiranih za početnu cijenu koja je iznosila 51 posto procijenjene vrijednosti imovine – 154 milijun eura. U 2017. ponovno je raspisan natječaj, na koji se navodno javilo osam kompanija, ali dalje od toga nije se stiglo. A od srpskog ministra poljoprivrede nedavno smo doznali da odluka o strategiji privatizacije i o tome hoće li će država zadržati nadzor nad PKB-om, još nije poznata, objašnjava N1. 

"Preuzeti PKB bez prerađivačke industrije ne može nikome donijeti dobit. Onaj tko bi preuzeo PKB u ovakvom stanju mogao bi samo razmišljati o vrijednosti zemlje", tvrdi ekonomist Ljubodrag Savić. Osim ovih privatizacija moguće je očekivati rješenje i za kompanije iz petrokemijskog kompleksa, koje su velik teret za proračun. 

Komentirajte prvi

New Report

Close