Više od milijun eura naknade: Oni su prvi dobili spor oko odštete zbog COVID-a

Autor: Tomislav Pili , 04. listopad 2020. u 10:21
Foto: pixabay

Osiguravateljna kuća priopćila je kako će se žaliti na presudu, dok je tamošnja strukovna udruga GDV dodala minhenska presuda nema utjecaja na ostale slučajeve.

Izgledi njemačkih kompanija koje sudski traže isplatu osiguravateljnih odšteta za gubitke dok su morali zbog pandemije biti zatvoreni naglo su porasli nakon presude u Münchenu.

Kako piše Reuters, sud u Münchenu presudio je u četvrtak kako osiguravateljna kuća Versicherungskammer Bayern mora isplatiti malo više od milijun eura odštete operateru jedne od najvećih pivnica u tom gradu, Augustinerkeller. Pivnica je tijekom mjera morala biti zatvorena.

Osiguravateljna kuća priopćila je kako će se žaliti na presudu, dok je tamošnja strukovna udruga GDV dodala minhenska presuda nema utjecaja na ostale slučajeve. Naime, njemački osiguravatelji, među kojima je i osiguravateljni div Allianz, suočeni su s nizom tužbi njemačkih kompanija koje su zbog mjera suzbijanja epidemija koronavirusa tijekom proljeća morale biti zatvorene.

To im je prouzročilo gubitak u poslovanju, pa traže isplatu po policama osiguranja koje nude zaštitu od šteta uzrokovanih zaraznim bolestima. Međutim, osiguravatelji tvrde kako police pokrivaju rizike izbijanja epidemija do sada poznatih bolesti, a da COVID-19 nije izričito spomenut u uvjetima.
Inače, ovaj problem prelazi njemačke granice. Francuska treba zakon kojim će se od osiguravatelja tražiti da tvrtkama pokrivaju gubitke povezane s budućim pandemijama, izjavio je u četvrtak ministar financija Bruno Le Maire.

„Država neće svaki puta podmetati leđa i nadoknađivati poslovne gubitke kompanijama u budućim pandemijama“, rekao je Le Maire za internetsko izdanje dnevnika Le Monde. „Osigurateljske kuće morat će se uključiti, i to ne na dobrovoljnoj osnovi“, naglasio je francuski ministar. Dodao je i da je potreban zakon kojim bi se uspostavio novi sustav osiguranja od posljedica pandemije.

U Ujedinjenom Kraljevstvu regulator tržišta osiguranja priopćio je u srijedu da nije uspio postići dogovor s velikim osiguravateljima oko isplata odšteta malim poduzetnicima koji su tijekom pandemije pretrpjeli
štetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close