Pfizer razbuktao biotehnološki sektor

Autor: Tomislav Pili , 23. kolovoz 2016. u 22:00
Američki farmaceut ponudio je velikodušnu premiju za Medivation od 120 posto, Foto: Reuters

Skok cijena na burzi zbog špekulacija da je na pomolu val preuzimanja.

Pfizerova kupnja Medivationa za 14 milijardi dolara uz velikodušnu premiju potaknula je špekulacije da je na pomolu val preuzimanja u biotehnološkom sektoru. Preuzimanje najavljeno u ponedjeljak najveće je ovogodišnje preuzimanje u tom sektoru koji svjedoči padu vrijednosti spajanja od 64 posto na godišnjoj razini. Po objavi da je Pfizer ponudio 120 posto premije za Medivation, skočile su cijene dionica cijelog niza američkih biotehnoloških kompanija, poput BioMarin Pharmaceuticala, Incytea i Seattle Geneticsa.

Naime, analitičari smatraju kako je Medivation dokaz za Upravne odbore srednje velikih biotehnoloških kompanija da mogu privući velike kompanije koje su spremne dobro “odriješiti kesu”. “Vjerujemo da ostale kompanije mogu privući veći interes jer velike farmaceutske kompanije nastavljaju tražiti izvore rasta kroz biotehnološke kompanije”, stoji u analizi Do Kima, analitičara BMO Capital Marketsa, prenosi Reuters.

Kim smatra da su naizglednije mete tvrtke Vertex Pharmaceuticals, Alexion Pharmaceuticals, Neurocrine Biosciences te Intercept Pharmaceuticals. Potencijal biotehnoloških kompanija je u njihovim istraživanjima lijekova protiv karcinoma. Prema procjenama konzultanske kuće Ernst and Young, onkološki sektor vjerojatno će biti jedan od vodećih pokretača rasta prodaje lijekova u sljedećih pet godina. Najizgledniji kupci su velike farmaceutske kompanije koje se sve više bore s konkurencijom na generičkom tržištu i žele preuzeti vodstvo na tržištu lijekova protiv rijetkih bolesti i karcinoma.

Komentirajte prvi

New Report

Close