Pfizer, Moderna i Johnson & Johnson od cjepiva očekuju 55,2 milijarde dolara

Autor: Tomislav Pili , 31. srpanj 2021. u 09:23
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Američki Pfizer procjene je povećao za trećinu te tvrdi da će već idućeg mjeseca tražiti dozvolu za treću dozu.

Posao s cjepivom protiv koronavirusa cvjeta iznad svih očekivanja farmaceutskih kompanija. To prije svega vrijedi za tržišnog predvodnika Pfizera koji je povećao svoje procjene ovogodišnjih prihoda od cjepiva za trećinu.

No, primjetan rast bilježi i anglošvedska AstraZeneca nakon problema s početka godine oko kašnjenja isporuka i upozorenja regulatora na rijetke, ali ozbiljne nuspojave.

I do 100 puta više

Kako prenosi Reuters, Pfizer je u izvješću za drugo tromjesečje objavio kako sada očekuje 29 posto više prihode od mRNA cjepiva nego početkom godine. Naime, američki farmaceutski div prognozira prodaju od 33,5 milijardi dolara.

Prognoze se prije svega temelje na procjeni da će cijepljenima trebati i treća doza, a Pfizer je objavio da bi mogao zatražiti odobrenje za izvanredno korištenje treće doze najranije u kolovozu. Rezultati istraživanja pokazali su da treća doza stvara pet puta više antitijela kod mlađih te 11 puta više kod starijih cijepljenih s dvije doze.

“Sve u svemu, mislim da će treća doza snažno poboljšati zaštitu od zaraze, umjerenog oblika bolesti te smanjiti širenje virusa”, izjavio je glavni direktor za znanstvena istraživanja Mikael Dolsten.

Dodao je kako podaci sugeriraju da razina antitijela može biti povećana i do 100 puta. Kako bi prisnažio argumente o potrebi treće doze, Pfizer je također objavio i rezultate istraživanja koje pokazuje da učinkovitost cjepiva koje je razvio u suradnji s njemačkim BioNTechom pada s vremenom.

2,5

milijarde dolara prihoda tijekom 2021. godine očekuje Johnson & Johnson

Konkretno, s najviših 96 posto zaštite, nakon četiri mjeseca od cijepljenja učinkovitost pada na 84 posto. Podsjetimo, Pfizerova najava da će tražiti dozvolu za treću dozu nije naišla na odobravanje kod američkog regulatora.

Znanstvenici američkih zdravstvenih agencija tvrde kako još nema dovoljno dokaza da je potrebno ljude i treći put cijepiti, a dodatnu dozu smatraju potrebnom jedino osobama s oslabljenim imunološkim sustavom.

Pfizer i BioNTech planiraju idućeg mjeseca testirati inačicu cjepiva posebno dizajniranog za sprečavanje zaraze delta sojem koronavirusa. Kako je objavio Pfizer, prva tranša tog cjepiva već je proizvedena. Inače, delta soj zaslužan je za više od 80 posto novih slučajeva oboljenja u SAD-u, a dominantan je i u nizu ostalih država.

Međutim, čak i bez treće doze Pfizer bi ove godine trebao zaraditi od cjepiva više od prvotnih očekivanja. Naime, od 2,1 milijardu doza koliko ih kompanija namjerava isporučiti ove godine prema ugovorima sklopljenima do sredine srpnja, do sada je isporučeno malo više od milijardu.

Kompanija je objavila prihode od cjepiva od 7,83 milijarde dolara, od čega je 5,8 milijardi dolara došlo sa stranih tržišta.

Što se tiče Pfizerova konkurenta u mRNA cjepivu, Moderni, ta je kompanija objavila kako ove godine očekuje prodaju od 19,2 milijarde dolara. Johnson & Johnson očekuje da će svoje cjepivo koje se daje u jednoj dozi prodati za 2,5 milijarde dolara.

S obzirom da očekuje i snažnu prodaju ostalih svojih lijekova, Pfizer procjenjuje da će dobit za 2021. iznositi između 3,95 i 4,05 dolara po dionici. Ranije procjene iznosile su između 3,55 i 3,65 dolara po dionici. Bolji dani što se tiče cjepiva svanuli su i AstraZeneci.

19,2

milijarde dolara od prodaje svog mRNA cjepiva očekuje Moderna

Kompanija je objavila da se prodaja tijekom drugog tromjesečja utrostručila na 894 milijuna dolara. Međutim, vrata značajnijoj prodaji može otvoriti samo američko tržište, najveće na svijetu što se tiče prodaje lijekova.

No, vrata tog tržišta i dalje čvrsto zatvorenima drži američka Uprava za hranu i lijekove (FDA). Izvršni potpredsjednik Mene Pangalos kazao je kako je FDA tražila “odvratno mnogo podataka”, od kliničkih ispitivanja do podataka iz stvarne primjene, čak i prije održavanja prvog sastanka na kojem se samo raspravlja o osnovanosti zahtjeva.

Čekaju se rezultati

I AstraZeneca je objavila kako očekuje rezultate britanskih istraživanja za dodatnu dozu tijekom trećeg tromjesečja. Međutim, kompanija je zauzela bitno oprezniji stav prema potrebi treće doze od Pfizera. Izvršni direktor Pascal Soriot kazao je kako unatoč padu razine antitijela, cjepivo pruža dobar odgovor na zarazu kroz drugi ključni dio imunološkog sustava: T-stanica.

“Prilično je moguće da će to pružiti dugotrajnu zaštitu”, kazao je Soriot. No, dodao je i kako “jedino vrijeme može dati odgovor” na pitanje o trajanju zaštite. AstraZeneca je još ranije objavila kako neće zarađivati na cjepivu koje je razvila sa sveučilištem Oxford dok traje pandemija.

No, u ovotjednoj objavi kvartalnog izvješća kompanija je objavila kako su ulaganja u razvoj cjepiva nagrizla dobit. Naime, izdvajanja za istraživanje i razvoj povećana su 28 posto. Stoga je temeljna dobit po dionici dosegla 90 centi dok su analitičari očekivali malo viših 92 centa.

Ukupni prihodi u drugom su tromjesečju porasli za četvrtinu, na 8,22 milijarde dolara. To je pak značajno više od očekivanja analitičara koji su očekivali AstraZenecinu prodaju od 7,58 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close