Petrohemija vodeća po dobiti, EPS opet s najvećim prihodima

Autor: Poslovni dnevnik , 13. rujan 2018. u 22:00
Država već duže vrijeme traži strateškog partnera za Petrohemiju

Na drugom mjestu prema ostvarenoj neto dobiti je NIS, na trećem mjestu je Srbijagas, a na četvrtom Telekom Srbija.

Agencija za privredne registre objavila je popis "Sto naj…" kompanija u Srbiji u 2017. godini, na temelju vrijednosti osnovnih financijskih podataka, iskazanih u redovnim godišnjim financijskim izvješćima za prošlu godinu. Prvo mjesto na popisu sto kompanija s najvećom neto dobiti u 2017. godini zauzela je HIP-Petrohemija iz Pančeva, koja je prethodnih godina bila među vodećim gubitašima. Petrohemija je iskazala neto dobit od 40,4 milijuna dinara (oko 2,5 mil. kuna), dok je u 2016. neto gubitak bio 5,2 milijuna dinara, što čini 6,1% neto dobiti cijelog srpskog gospodarstva, navodi portal eKapija.

Petrohemija je lani oslobođena svih dugova nakon što je Privredni sud u Pančevu usvojio tzv UPPR, kojim je predviđeno da se sva potraživanja vjerovnika nastala do 31. siječnja 2017. godine djelomično pretvore u vlasničke udjele, a djelimično otpišu. Tako je država postala vlasnik oko 76 posto dionica kompanije. Država traži strateškog partnera za Petrohemiju, ali dosad nije stigla niti jedna ponuda.

Tigar Tyres skočio 57,5% 
Drugi s najvećom neto dobiti je NIS, koji već godinama uspješno posluje i nalazi se na samom vrhu popisa. Neto dobit nafne kompanije veća je za 72,8% od lanjske i iznosi 27,7 milijuna dinara, a čini 4,2% dobiti na razini gospodarstva. Treći je Srbijagas, čija je neto dobit od 16,7 milijuna dinara 7,7 puta veća u odnosu na godinu ranije. Taj rezultat je ostvaren zbog rasta dobiti iz financiranja, kao i iskazivanja gotovo prepolovljenog gubitka iz ostalih aktivnosti.  Telekom Srbija zauzima četvrto mjesto na popisu "Sto naj…" prema neto dobiti, s pozitivnim rezultatom od 14,5 milijuna dinara, dok je peti Tigar Tyres, čija je neto dobit od 10.3 milijuna dinara veća za 57,5% od lanjske.

Prihodi Fiata 15,7% manji
EPS, najveća srpska kompanija, kao i prošle godine, predvodi popis sto kompanija prema poslovnim prihodima. Prihodi iz poslovnih aktivnosti te kompanije, u visini od 252,1 milijuna dinara, čine 2,5% poslovnih prihoda cijelog gospodarstva i povećani su za 13,5% u odnosu na prethodnu godinu. Neto dobit EPS-a od 3,3 milijuna dinara manja je za 61,3%, pa je nakon lanjskog četvrtog zauzeo 16. mjesto na listi najprofitabilnijih kompanija.

Na drugom mjestu je NIS. Na popisu srpskih kompanija s najvećim poslovnim prihodima visoko, na trećem mjestu, plasiran je Fiat Automobili Srbija (treće mesto), iako su njegovi poslovni prihodi za 15,7% manji u usporedebi s prethodnom godinom i iznose 111.7 milijuna dinara. Talijansko-srpska kompanija je ostvarila neto dobit koja je gotovo na razini prošlogodišnje, u iznosu od 2,1 milijun dinara. 

Jedno mjesto niže je Delhaize Serbia, koji je je realizirao poslovne prihode veće za 11,6% u odnosu na godinu ranije, u visini od 94,8 milijuna dinara. Najveći neto gubitak, od 20,8 milijardi dinara, ima Farmakom rudnik Lece, nad kojim je prošle godine pokrenut stečaj. Putevi Srbije su drugi po neto gubitku, dok su po ukupnom gubitku osmi. Samo 76 posto poslovnih rashoda kompanije je pokriveno ostvarenim poslovnim prihodima. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Prilično sam siguran da svugdje gdje piše milijun, treba pisati milijarda pa ispravite (ako nisam u krivu)

New Report

Close