Peticijom protiv subvencija Britancima

Autor: Poslovni dnevnik , 23. listopad 2016. u 21:59
Endava neće zaposliti nove ljude, kažu u srpskom IT-u

Srpski IT stručnjaci traže oduzimanje poticaja od 4,4 mil. eura tvrtki Endava.

Odluka Ministarstva gospodarstva da subvencije od 4,4 milijuna eura za zapošljavanje dodijeli britanskoj kompaniji Endava, izazvala je uzbunu u srpskom IT sektoru, toliku da je pokrenuta peticija da se stranoj kompaniji oduzme subvencija. Peticiju je pokrenuo Startit, udruga koja okuplja srpske IT stručnjake, smatrajući da se dodjelom subvencije Britancima neće povećati broj sposobnih IT stručnjaka u Srbiji, već će samo doći do preraspodjele postojeće radne snage, i to na štetu domaćih startupa.

Zoja Kukić iz Startita kaže za Blic da će "ionako deficitarna radna snaga kod nas prijeći iz drugih tvrtki u tu kompaniju, a cijela će dobit otići u Veliku Britaniju." Usto, navodi Kukić, lani je Endava kupila jednu od uspješnijih domaćih IT kompanija – PS Tech, međutim, dok je ta tvrtka radila kao domaća, nije dobila nikakve subvencije. "Oni neće otvoriti nova radna mjesta. To su već postojeća radna mjesta, samo će Endava tom subvencijom ojačati i nadmašiti konkurenciju, ponudit će bolje uvjete rada i mnogi IT stručnjaci prijeći će kod njih", kaže Zoja Kukić. U Ministarstvu gospodarstva tvrde da poticaji koji bi se mogli dodijeliti Endavi ne iznose 4,4 milijuna eura već 1,6 milijuna eura i da se Endava obvezala uložiti 4,3 milijuna eura.

"Oni su ispunili sve kriterije za dobivanje subvencije, i ugovor sada ide na razmatranje u nadležna ministarstva, Povjerenstvo za nadzor države pomoći, i na kraju vladu", kažu u ministarstvu. U Ministarstvu gospodarstva u povodu ovog slučaja kažu da je Savjet za ekonomski razvoj donio preporuku za dodjelu poticaja za ulaganja šest kompanija, među kojima je i Endava. "IT stručnjaci u Srbiji nisu nezaposleni, što znači da će doći iz postojećih IT kompanija. Dakle, nema novih prihoda za državu iz poreza na zaradu", kaže Dušan Uzelac s gospodarskog portala Kamatica, koji smatra da je subvencija Britancima pogreška. 

Komentirajte prvi

New Report

Close