Pet iznenađujućih stvari na koje milijunaši nikada ne bacaju novac

Autor: Poslovni.hr , 09. srpanj 2023. u 09:34
Foto: Pixabay

Ono što je pridonijelo njihovom bogatstvu to što su prestali rasipati novac na određene stvari. 

Tom Corley, računovođa, financijski planer i autor proveo je pet godina proučavajući 233 milijunaša kako bih naučio o njihovim navikama i načinu na koji razmišljaju. Dolazili su iz različitih sredina i iskustava, ali svi su imali najmanje 160.000 dolara godišnjeg bruto prihoda i 3,2 milijuna dolara neto imovine.

Posebno ga je zanimalo na što troše novac, piše CNBC. Gotovo svi su mu rekli da je ono što je pridonijelo njihovom bogatstvu je to što su prestali rasipati novac na određene stvari.

1. Prerađena i pakirana hrana

Kako bi dali prioritet svom zdravlju, prestali su kupovati nekvalitetnu, prerađenu hranu i umjesto toga su se odlučili za organsku ili zdravu hranu koja ne sadrži konzervanse.

Često su tražili proizvode koji se mogu nabaviti u mjestu njihova podrijetla, posjećivali su tržnice i trgovine mješovitom robom koje su bile poznate po visokokvalitetnim proizvodima i mesu.

2. Jeftino izrađeni proizvodi

Odbili su bacati novac na najnovije modne trendove ili na jeftin i loše izrađen namještaj. Umjesto toga, mnogi su radije ulagali u komade bezvremenske kvalitete za svoju garderobu i dom koji su napravljeni da traju.

Često je cijena bila dva do tri puta veća od niske kvalitete odjeće i namještaja. Ali bili su zadovoljni većim kupnjama, jer bi to ipak bilo jeftinije nego stalno mijenjati komade odjeće i namještaja jeftine izrade.

3. Veći popravci kuće ili automobila

Na isti način, mnogi milijunaši rekli su mi da su, s obzirom na mogućnost, radije potrošili novac na potpunu zamjenu stvari poput starih krovova, perilica rublja, perilica posuđa, hladnjaka, peći, pa čak i vozila, umjesto da ulože svoja teško zarađena sredstva u skupe popravke.

Iako je to često bilo skuplje, racionalizirali su da će nešto novo trajati mnogo dulje od nečega popravljenog, što im je dalo neprocjenjivi mir.

4. Alati i oprema za rad na otvorenom

Dok su neki i dalje uživali radeći poslove na otvorenom, kao što su košnja travnjaka, plijevljenje, uređenje okoliša i podrezivanje, velika većina – nakon što su se obogatili – unajmila je pejzažiste da se brinu za sve vanjsko održavanje.

To je značilo da više nisu trošili novac na popravak ili zamjenu stare opreme. Mnogi su svoj alat dali obitelji i prijateljima.

Ono što su time kupovali bilo je vrijeme. Budući da više nisu morali odvojiti sat do dva svaki tjedan ili mjesec za održavanje svoje imovine, to im je dalo više vremena za odmor, opuštanje ili bavljenje rekreacijskim aktivnostima.

5. Srećke i lutrija

Mnogi su milijunaši izbjegavali kockanje dok su gradili svoje bogatstvo, a taj se zdrav razum proširio i na njihove nove financijske živote.

Podijelili su da su, nakon što su se obogatili, odbili trošiti novac na srećke i lutrija, te su poticali svoje zaposlenike, obitelj i prijatelje da učine isto to.

Budući da je vjerojatnost dobitka na bilo kojoj lutriji mala, smatrali su to bacanjem novca. Umjesto toga, bilo je bolje staviti ta sredstva za neka nezaboravna iskustva.

Komentirajte prvi

New Report

Close