Pet država EU izbjeglo carine zbog ‘Google poreza’

Autor: Poslovni dnevnik , 24. listopad 2021. u 22:00
Austrija, Francuska, Italija, Španjolska i Britanija digitalni će porez zamijeniti globalnim porezom/REUTERS

Washington je zaprijetio pet zemalja carinama nakon uvođenja digitalnog poreza, ali je odgodio njihovu primjenu za nekoliko mjeseci kako bi se omogućilo međunarodno rješenje.

SAD je sporazumno riješio spor s Austrijom, Francuskom, Italijom, Španjolskom i Velikom Britanijom oko poreza na digitalne usluge koji bi trebao biti zamijenjen novim globalnim porezom.

Američko ministarstvo financija objavilo je kompromisni dogovor kojim će tih pet država ukinuti poreze na digitalne usluge čim na snagu stupi globalna porezna reforma koju je ove godine dogovorilo 136 zemalja.

SAD će pak obustaviti postupke koji su smjerali na uvođenje kaznenih carina i neće uvoditi nove carine tijekom tranzicijskog razdoblja, stoji u zajedničkom priopćenju. Podsjetimo, Washington je zaprijetio pet zemalja carinama nakon uvođenja digitalnog poreza, ali je odgodio njihovu primjenu za nekoliko mjeseci kako bi se omogućilo međunarodno rješenje.

Prijedlog o globalnom oporezivanju kompanija utanačen je u pregovorima pod okriljem Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), a prihvatilo ga je 136 zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Dogovoreno je uvođenje minimalnog globalnog poreza od 15 posto na dobit multinacionalnih kompanija s globalnim prihodom većim od 20 milijardi eura i maržom operativne dobiti većom od 15 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close