Peru i Kolumbija spašavaju prašumu, Bolsonaro se duri

Autor: Poslovni dnevnik , 28. kolovoz 2019. u 22:00
Prosvjedi za spas Amazonije

Dok predsjednici Perua Martin Vizcarra i Kolumbije Ivan Duque organiziraju sastanak za spas prašume, Brazilac se ljuti na Macrona .

Peru i Kolumbija pozvali su u susjedne zemlje na sastanak šefova država idućeg mjeseca o požarima koji divljaju Brazilom i Bolivijom i predložili pakt o zaštiti najveće prašume na svijetu. 

Sastanak bi se trebao održati 6. rujna u amazonskoj regiji Leticia u Kolumbiji, priopćile su dvije zemlje nakon sastanka peruanskog i kolumbijskog predsjednika Martina Vizcarra i Ivana Duquea. "Moramo na predsjedničkoj razini dići svoj glas i stvoriti pakt u kojem ćemo koordinirati akcije za našu Amazonu", izjavio je Duque na konferenciji za novinare.

Zajednički plan 
Predsjednik  Viczarra dodao je kako će na sastanku zatražiti da susjedne države izrade zajednički plan za zaštitu prašume u amazonskom bazenu koji dijele Brazil, Peru, Kolumbija, Venezuela, Ekvador, Bolivija, Gvajana i Surinam. "To ne bi trebao biti samo neposredan odgovor na požare. Trebamo dugoročan plan o tome kako izbjeći deforestaciju", istaknuo je.

 

20 milijuna

dolara pomoći predsjednik Bolsonaro spreman je odbiti

Požari u Brazilu doveli su do ozbiljne krize desničarske vlade predsjednika Jaira Bolsonara koji gubi popularnost u zemlji i sve je izoliraniji na međunarodnom planu zbog reakcije na požare na, po mnogima, prvoj crti obrane od klimatskih promjena. Duque je požare u Brazilu nazvao "zabrinjavajućima", ali je dodao da svi ljudi na svijetu moraju biti svjesniji o tome kako pridonose klimatskim promjenama.

Gori i u Boliviji 
Požari nisu ograničeni samo na Brazil, jer najmanje 10.000 četvornih kilometara gori u Boliviji, uz granicu s Paragvajem i Brazilom. Dok Amazonija gori, uvrijeđeni Bolsonaro traži ispriku Macrona, a Trumpu zahvaljuje na podršci.  Bolsonaro je rekao da će, tek kada francuski predsjednik Emmanuel Macron povuče "uvrede" protiv njega razmisliti hoće li prihvatiti 20 milijuna dolara međunarodne pomoći za gašenje požara u Amazoniji.

Istovremeno, Bolsonaro zahvaljujuje američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji ga je pohvalio da "ulaže ogromne napore" za spašavanje 'pluća svijeta'. Predsjednici Bolsonaro i Macron upleli su se proteklih dana u privatni i javni verbalni rat. Brazilski je predsjednik 'bocnuo' Macrona na račun fizičkog izgleda njegove supruge Brigitte i optužio ga da ne poštuje suverenitet  Brazila. 

Komentirajte prvi

New Report

Close