Pepsi kupio tvrtku za ‘domaću Colu’

Autor: Tomislav Pili , 21. kolovoz 2018. u 07:53
Cijena po dionici 144 dolara što je premija od 11 posto/REUTERS

Div gaziranih pića preuzima izraelski SodaStream za 3,2 milijarde dolara.

Pepsi je u ponedjeljak objavio da je za 3,2 milijarde dolara kupio izraelsku tvrtku SodaStream koja proizvodi kućne aparate za gazirana pića.

Analitičari smatraju da je to dokaz da će Ramon Laguarta, novi izvršni direktor američke kompanije, nastaviti u smjeru koji je postavila Indra Nooyi koja odlazi u listopadu. "SodaStream je visoko komplementaran našem poslovanju, obogaćujući naš portfelj voda", izjavio je Laguarta prilikom objave ove akvizicije. Dionicama izraelske kompanije trguje se na američkoj tehnološkoj burzi Nasdaq, a od početka mjeseca cijena im snažno raste zbog skoka poslovnih rezultata.

Naime, u drugom tromjesečju prihodi su narasli 31 posto na 171,5 milijuna dolara dok je neto dobit skočila 82 posto na preko 26 milijuna dolara.

O mogućem preuzimanju do jučer u javnosti nije bilo ni riječi. Pepsijeva objava tako je odjeknula kao veliko iznenađenje, tim više jer je američki div gaziranih pića pristao platiti 144 dolara po dionici SodaStreama, 11 posto više od posljednje burzovne cijene od 129,85 dolara.

SodaStream se predstavlja kao zdravija alternativa gaziranim pićima velikih proizvođača. Kompanija posljednjih godina snažno raste u dijelovima Europe i Azije, no na američkom se tržištu teško probija. Naime, SodaStreamovi aparati za gaziranje u SAD-u imaju manje od dva posto tržišne penetracije.

Ulazak u Pepsijevo okrilje pružit će izraelskoj kompaniji pristup globalnoj distributivnoj mreži, snažnom istraživanju i razvoju te marketingu. Sadašnji izvršni direktor Daniel Birnbaum nastavit će voditi SodaStream kao samostalni brend usmjeren na rast, stoji u priopćenju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close