Pentagonu ne pada na pamet ušteda

Autor: Sergej Novosel Vučković , 06. prosinac 2016. u 21:59
Može se rezati 125 mlrd. na birokraciji

Izvještaj je razotkrio Washington Post.

Čak 125 milijardi dolara američko ministarstvo obrane može uštedjeti u pet godina samo na smanjenju administracije putem prijevremenog umirovljenja, smanjenja angažiranja vanjskih izvoditelja usluga i povećanom upotrebom informacijske tehnologije.

Stoji tako u izvještaju o analizi troškova Pentagona, istraživanja koje je zatražio zamjenik ministra obrane Robert Work, a proveo Odbor obrambenih tvrtki, savjetodavno tijelo korporacija američkoga vojno-industrijskog kompleksa. Izvještaj je razotkrio Washington Post, otkrivši da je analiza u Pentagonu samo bačena u koš. Razlog – strah da težnja za uštedama ne zarije dublje u vojni proračun, težak 580 milijardi dolara.

Istraživanje je ukazalo na to da Pentagon za administraciju izdvaja čak četvrtinu proračuna, da u uredima radi više od milijun ljudi, gotovo koliko i vojnika – 1,3 milijuna. Od ovih po kancelarijama pod uniformom ih je 298.000, u civilu 448.000 i ugovornih radnika 268.000. Iznos od 125 mlrd. za uštedu ocijenjen je kao nerealan ne od vojske, koja je već stegla remen u posljednjih pet godina, već u Pentagonu, čiji je dio čelnika smatrao da bi rezanje bilo uvod u veće uštede, a što im ne bi bilo po volji. Izvještaj na 77 stranica je povučen i  weba. 

Komentirajte prvi

New Report

Close