Pariz traži da se velike digitalne kompanije proglase sistemski važnima

Autor: Poslovni dnevnik , 16. listopad 2019. u 21:59
Kompanija ljuti Francuze/Reuters

Pariz traži da se velike digitalne kompanije proglase sistemski važnima.

Francuska traži uspostavu europskog regulatora za digitalne platforme poput Googlea, radi kažnjavanja eventualne zloupotrebe utjecaja, izjavio je neimenovani visoki francuski dužnosnik, navodeći primjer spora s američkom tvrtkom oko europskog zakona o zaštiti intelektualnog vlasništva.

Pariz najavljuje da će od nove Europske komisije tražiti poseban status za digitalne platforme, koji bi se temeljio na modelu osmišljenom za bankovni sektor.

To bi značilo da bi velike kompanije, poput Googlea, bile proglašene "sistemski važnima" i podlijegale bi odgovarajućoj, strožoj regulativi. Regulator bi kompanijama mogao izricati sankcije i novčane kazne, dodao je francuski dužnosnik, izlažući detalje inicijative koju je predsjednik Emmanuel Macron pokrenuo ove godine.

Google je prošlog mjeseca objavio da na popisima rezultata pretraživanja za korisnike u Francuskoj više neće prikazivati kratke informativne video-priloge europskih izdavača.

Odluku je obrazložio poštivanjem europskih propisa o zaštiti intelektualnog vlasništva. Potez američkog internetskog diva razljutio je vladu u Parizu. "Francuska i Njemačka dijele stajalište da… moramo stati na kraj takvom nezakonitom ponašanju", poručuju iz Pariza.

Komentirajte prvi

New Report

Close