Pariz se preko škvera osvećuje vladi u Rimu

Autor: Tomislav Pili , 09. siječanj 2019. u 22:00
Potpredsjednik vlade Italije Matteo Salvini/REUTERS

Talijanska je vlada bijesna nakon što je Bruxelles najavio provjeru kupnje francuskog brodogradilišta.

Talijanska vlada "digla se na zadnje noge" nakon što je Francuska zatražila – a Njemačka je podržala – da Europska komisija provjeri Fincantierijevu kupnje francuskog brodogradilišta.

Potez ove dvije države napao je potpredsjednik talijanske vlade Matteo Salvini, ocijenivši ga iznimno ozbiljnim. "Francuska i Njemačka ponašaju se pogrešno", kazao je Salvini koji predvodi krajnje desnu Ligu.

Povod Salvinijevoj izjavi bila je objava Europske komisije da će temeljem zahtjeva iz Pariza ispitati da li Fincantierijeva akvizicija brodogradilišta Chantiers de l'Atlantique narušava tržišno natjecanje. Bruxelles do sada nije namjeravao provjeravati tu akviziciju.

No, Njemačka i Francuska smatraju kako će preuzimanje značajno narušiti konkurenciju, posebice na tržištu brodova za krstarenja, kako na europskoj, tako i na globalnoj razini.

 

51 posto

udjela Chantiers de l'Atlantique kupio je Fincantieri

Podsjetimo, Fincantieri je najveće europsko brodogradilište, a posredno je u većinskom vlasništvu talijanske države. S druge strane, vlasnik Chantiers de l'Atlantiquea – do prošle godine poznatog kao STX France – francuska je vlada. Fincantieri se pojavio kao kupac nakon što je 2016. kompanija STX otišla u stečaj.

Prema ugovoru iz veljače prošle godine, talijanski škver preuzeo je 50 posto dionica, a jedan posto je posudio od francuske vlade. Pariz je zadržao 34,3 posto udjela. Svoje iznenađenje njemačko-francuskim porezom u televizijskom intervjuu izrazio je i premijer Giuseppe Conte.

Dio analičara smatra kako je francuski potez motiviran odmazdom za talijansku podršku prosvjedima "žutih prsluka". 

Komentirajte prvi

New Report

Close