Pandemija je u Europi smanjila prodaju piva za 9 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 28. travanj 2021. u 22:00
Prošle je godine prodano 34 milijuna hektolitara, objavilo je udruženje The Brewers of Europe/Reuters

Mjere suzbijanja pandemije koronavirusa posebno su teško pogodile europsko ugostiteljstvo, koje je zabilježilo 42-postotni pad konzumacije piva.

Europska prodaja piva naglo je pala u 2020. godini nakon što su zatvoreni brojni barovi i restorani kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, priopćilo je europsko udruženje proizvođača piva.

Prošle je godine u Europi prodano 34 milijuna hektolitara piva, što je za devet posto manje nego u 2019. godini, objavilo je pivarsko strukovno udruženje The Brewers of Europe.

Mjere suzbijanja pandemije koronavirusa posebno su teško pogodile europsko ugostiteljstvo, koje je zabilježilo 42-postotni pad konzumacije piva, na oko 75 milijuna hektolitara. Maloprodaja piva neznatno je porasla, ali nedovoljno da nadoknadi gubitke, rekli su iz te organizacije.

Pad prodaje negativno se odrazio i na cijelu pivarsku industriju. Naime, pandemija je odnijela i 800.000 radnih mjesta u opskrbnom lancu pivarske industrije, trećinu u cijelom pivarskom sektoru, koji ih sada broji 1,8 milijuna. Najviše ih je radnih mjesta ukinuto u ugostiteljskim objektima, ali osjetan gubitak zabilježen je i u distribuciji.

U jednoj od “najpivarskijih” država Europe, Njemačkoj, prodaja piva potonula je u 2020. godini za 5,5 posto, na 8,7 milijardi litara, objavio je tamošnji statistički ured Destatis, To je najniža razina otkada je Destatis počeo objavljivati podatke, pokazalo je izvješće objavljeno u veljači.

Komentirajte prvi

New Report

Close