Pamuka je na tržištu preko mjere pa viškovi ruše cijenu

Autor: Sergej Novosel Vučković , 31. svibanj 2017. u 14:34
Trenutačna potražnja za pamukom u svijetu je 44.000 tona, ispod količine proizvedenog, Fotolia

Osnovne sirovine za proizvodnju odjeće moglo bi biti previše.

Sezona berbe pamuke, te najosnovnije sirovine za proizvodnju odjeće, počinje od kolovoza, a sadašnje prognoze Ministarstva poljoprivrede SAD-a, trećega najvećeg proizvođača, već govore da će urod ove biljke u svijetu biti bolji za 6,9 posto, no da bi je moglo biti i previše, zbog viška kineske robe iz strateških zaliha.

 

6,9posto

rast godišnje proizvodnje, očekivan od ljeta

Američki se farmeri, koji su i najveći izvoznici pamuka u svijetu, uzdaju u lijepo vrijeme da će im ovogodišnja žetva biti i najobilnija u proteklih deset godina; Bloombergove procjene upućuju da bi s polja tako ove i iduće godine mogli ubrati i 7000, s dobrim izgledima da bi 2019. proizvodnja mogla iznositi i 8700 metričkih tona. Razlog povećane motivacije za proizvodnjom pamuka jest u kretanju cijene, koja je lani skočila za 12 posto po metričkoj funti (oko 454 grama), što je seljake tada potaknulo i na sijanje većih površina, a Amerikance su u tome pratili i Australci i Indijci, koji su s 5,75 tisuća tona u sezoni 2015/16 vodeći svjetski proizvođači. No, izgleda da bi njihova sreća mogla biti kratkoga vijeka jer nisu računali na to da će se Kina, drugi najveći “pamučar”, rješavati lanjskih zaliha, kojima je praktički zapljusnula tržišta, sniživši nedavno cijenu funte za 7,7 posto, na 72,8 dolarskih centi.

 

72,8centi

cijena funte pamuka (453 g), od prošlog petka

“Ponude ima dovoljno i bude li proizvodnja doista povećana kao što se predviđa, svjedočit ćemo daljnjem padu cijene i gubicima”, upozorava Lara Magnusen iz kalifornijske konzultantske kuće Altegris Advisors. Trenutačna potražnja od oko 44.000 metričkih tona već je ispod sadašnje proizvodnje pa je upitno da će moći progutati i dodatne količine.

Tek bi loše vremenske okolnosti, primjerice, u sljedećih nekoliko tjedana, u Teksasu, Georgiji i Floridi kao najvećim američkim ‘tvornicama’ na tzv. Pamučnom pojasu, te moguća suša i nenavodnjavanje na sjeveru Kine mogli vratiti svojevrsnu ravnotežu, jer na sjeveru Indije, gdje je u tijeku sadnja, pamuk zbog dobre vlage i navodnjavanje sigurno neće podbaciti.     

Komentirajte prvi

New Report

Close