Padaju dionice operatera mosta strave

Autor: Tomislav Pili , 19. kolovoz 2018. u 22:00
Otvorena istraga nad tvrtkom/REUTERS

Vrijednost dionica tvrtke Atlantia, čija je podružnica Autostrade per l’Italia održavala srušeni vijadukt u Genovi, srezana je za četvrtinu zbog mogućega gubitka koncesije.

Cijene dionica kompanije Atlantia u čijem je vlasništvu operater srušenog vijadukta u Genovi u petak se malo oporavila nakon potonuća zbog otvaranja istrage talijanskih vlasti.

Kompaniji prijeti gubitak koncesije za upravljanje, a pod paljbom javnosti našla se i obitelj Benetton koja u Atlantiji drži trećinu dionica. Nakon što je u četvrtak cijena srezana za 22 posto, u petak se dionicama Atlantije na Milanskoj burzi trgovalo po 18,79 eura što je 2,7 posto više.

Ministarstvo prometa dalo je koncesionaru Autostrade per l'Italia rok od 15 dana u kojem mora dokazati da su radovi na održavanju mosta Morandi koji se srušio u utorak izvedeni propisno.

K tome, ministarstvo je navelo kako očekuje da most bude saniran o trošku kompanije. No, ugovor o koncesiji predviđa da Autostrade može biti kažnjen s najviše 150 milijuna eura ako ne izvršava svoje obveze.

Reuters piše kako od utorka snažno pada i cijena obveznica Atlantije i Autostrade. Naime, prekid ugovora o koncesiji prije roka daje kupcima obveznica pravo na raniju isplatu ukupno 3,2 milijarde eura vrijednih obveznica.

Atlantia drži 88 posto dionica Autostrade od koje joj dolazi 66 posto prihoda, upozoravaju analitičari. 

Komentirajte prvi

New Report

Close