Pad potražnje za odijelima zbog rada od kuće osjete i uzgajivači ovaca

Autor: Tomislav Pili , 16. listopad 2020. u 06:13
U rujnu su odijela bila segment odjeće koji je najviše pojeftinio i najmanje je tražen u Italiji, Njemačkoj i Francuskoj/REUTERS

S obzirom da su talijanske predionice otkazale narudžbe, prosječna cijena kilograma australske vune se prepolovila, spustivši se u rujnu do 8,58 australskih dolara.

Trend rada od kuće srezao je potražnju za odijelima i poslovnom odjećom, ali i bacio na koljena australske uzgajivače ovaca s obzirom da je cijena merino vune – najvažnijeg materijala za odijela – već mjesecima u slobodnom padu.

Kako piše Reuters, odijela talijanskog modnog dizajnera Brunella Cucinellija dosežu cijenu i do 7000 eura. Unatoč visokoj cijeni, kupaca do izbijanja pandemije nije nedostajalo, a sada rijetko tko upita za cijenu.

Prvi sako u šest mjeseci

Pad interesa je logičan u “novom normalnom” jer čak ni Cucinelli već mjesecima nije odjenuo odijelo, a kamoli ga kupio.

“Svi smo bili zaključani u domovima, pa je ovo prvi sako koji sam odjenuo od ožujka”, izjavio je Cucinelli u Milanu tijekom rujanskog predstavljanja najnovije kolekcije. Većina ljudi s „poslovima s bijelim ovratnikom“ već mjesecima rade od kuće u trenirkama i pidžamama umjesto u odijelima. Dio analitičara smatra da će taj trend dijelom opstati i nakon što pandemija prođe. Taj tektonski poremećaj u promjeni trendova kada je riječ o poslovnoj odjeći ima ozbiljne reperkusije na cijeli opskrbni lanac tekstilne industrije, a prelio se na gotovo sve kontinente.

80

posto pada prometa u ovoj godini očekuju neke talijanske predionice, kažu tamošnji stručnjaci

U Australiji, najvećem svjetskom proizvođaču merino vune, cijene su pale na najniže razine u posljednjih nekoliko desetljeća. S obzirom da su tradicionalni kupci, talijanske predionice, praktički zaustavile narudžbe, cijena je pala više od 50 posto.

Početkom rujna prosječna cijena kilograma vune spustila se do 8,58 australskih dolara dok je početkom prošle godine dosezala 20,16 dolara. Mnoštvo tamošnjih uzgajivača ovaca u ozbiljnim je problemima, pa traže svaki slobodni četvorni metar prostora kako bi uskladištili vunu nadajući se skorom oporavku cijena.

No, dio farmera koji se još oporavljaju od posljedica trogodišnje suše prodaju bale i po ovako niskoj cijeni samo da uprihode makar što. Andrew Blanch, direktor tvrtke New England Wool koja otkupljuje vunu od farmera i prodaje je talijanskim proizvođačima tekstila, ističe da će farmeri pričekati na oporavak, čak i kada potražnja za odijelima opet krene.

Oporavak za tri godine

Naime, tekstilne tvornice prekrcane su sirovinom. Blanch kaže da su klijenti iz SAD-a i Europe većinom otkazali narudžbe, a za sada je jedina svijetla točka Kina. Nakon Italije, Kina je već godinama najveći kupac australske vune koje se godišnje izveze za 3 milijarde australskih dolara.

Trenutno narudžbe stižu samo od kineskih tvornica, iako i one kupuju manje količine nego prije. Međutim, nisu svi farmeri u poziciji da uskladište vunu i čekaju bolje dane, kaže Dave Young koji na farmi u Novom Južnom Walesu uzgaja 4500 ovaca.

“Mi smo u poziciji da relativno brzo nakon šišanja ovaca moramo prodati vunu na tržištu”, kaže Young. Dodaje kako se zbog pada potražnje za vunom mora preorijentirati na prodaju mesa. Nakon uzgajivača sljedeće u opskrbnom lancu su predionice koje izrađuju materijale za izradu odijela. Talijanske predionice očekuju pad prihoda ove godine od najmanje 25 posto.

25.000

trgovina odjećom u Americi moglo bi ove godine staviti ključ u bravu, procjenjuje Coresight Research

“Kod nekih predionica govorimo o padu prodaje i od 50 do 80 posto”, kaže Ettore Piacenza, generalni direktor predionice Fratelli Piacenza, obiteljske tvrtke s tradicijom od stotinu godina i godišnjim prometom od 52 milijuna eura. Botto Poala, vlasnik predionice u sjevernoj Italiji smatra da će oporavak trajati dvije do tri godine.

Dio talijanskih proizvođača priliku vidi u šivanju manje formalne odjeće koja se može nositi u svakoj prilici. Luksuzni brend Etro nedavno je lansirao „sako za 24 sata“ napravljen od mješavine vune i pamuka. Međutim, stupnjeviti prelazak prema „casual“ odjeći u poslovnom je svijetu prisutan već nekoliko godina.

Čak je i američka banka Goldman Sachs – „utvrda“ formalnog stila odijevanja – prošle godine malo ublažila pravila odijevanja svojih zaposlenika.

No, pandemija bolesti COVID-19 taj je trend snažno ubrzala, potaknuvši potražnju za udobnom odjećom i sportskom obućom. Prema podacima Lysta – globalne platforme koja analizira podatke o potrošačkim trendovima u modi na uzorku od 9 milijuna internetskih kupaca mjesečno – u drugom tromjesečju Nike je bio najprodavaniji brend odjeće i obuće. To je ujedno i prvi put otkako Lyst analizira podatke da luksuzni modni brendovi nisu bili pri vrhu.

Najmanje tražena odjeća

U rujnu su odijela bila segment odjeće koji je najviše pojeftinio i najmanje je tražen u Italiji, Njemačkoj i Francuskoj, pokazuju podaci tvrtke StyleSage. Pri tome brendovi u nižem i srednjem cjenovnom razredu, poput Asosa, Topmana, Guessa i Hugo Bossa, bilježe najveći pad prodaje, i do 50 posto.

Potonuće potražnje za uredskom odjećom teško podnose i trgovci, pa je u SAD-u dio njih već propao, dok ostali sa zebnjom gledaju na iduće mjesece. Konzultantska tvrtka za segment maloprodaje Coresight Research prognozira da će ove godine između 20.000 i 25.000 američkih trgovina odjećom staviti ključ u bravu. Za ilustraciju, lani ih je propalo oko 9800.

Čak i nakon završetka proljetnog zatvaranja gospodarskih aktivnosti posao je „ekstremno usporio“, svjedoči londonski krojač Jasper Littman. Njegovi klijenti, uglavnom odvjetnici i bankari iz Cityja, „sada sjede doma u pidžamama“, kaže Littman.

Do sada je šivao oko 200 odijela godišnje, a ove godine isporučio ih je tek 63. Littman kaže kako dio sašivenih odijela klijenti još nisu ni preuzeli jer znaju da ih neće tako skoro odjenuti.

Komentirajte prvi

New Report

Close