Pad industrije povećao je broj nezaposlenih Kineza

Autor: Tomislav Pili , 14. ožujak 2019. u 22:00
Industrijska proizvodnja u prva dva mjeseca porasla je 5,3 posto/REUTERS

Industrijska proizvodnja raste po najsporijoj stopi u posljednjih 17 godina dok je stopa nezaposlenosti porasla sa 4,9 posto na 5,3 posto.

Niz makroekonomskih podataka koje je Kina objavila u četvrtak oslikavaju stanje u gospodarstvu poznatom frazom o čaši koja je polupuna ili poluprazna, ovisno tko ju promatra.

Među objavljenim podacima najveće negativno iznenađenje je industrijska proizvodnja koja raste najsporije u 17 godina.

Jasnija slika tek u travnju
Pod pritiskom slabe potražnje na domaćem i inozemnom tržištu kineska industrijska proizvodnja u prva dva mjeseca 2019. porasla je tek 5,3 posto, manje od očekivanih 5,5 posto. Podsjetimo, u prosincu prošle godine industrijska proizvodnja porasla je 5,7 posto. Kineski statističari objavljuju podatke za siječanj i veljaču kako bi umanjili poremećaj koji početkom svake godine stvaraju blagdani kineske Nove godine.

Ako se podaci sezonski prilagode, industrijska proizvodnja porasla je 6,1 posto u prva dva mjeseca. Međutim, dio ekonomskih analitičara smatra kako će jasniju sliku o stanju drugog najvećeg svjetskog gospodarstva imati tek u travnju, kada budu objavljeni podaci za prvo tromjesečje. Daljnje ekonomsko slabljenje Kine sugerira i rast nezaposlenosti. Anketna stopa nezaposlenosti u veljači se popela na 5,3 posto, sa 4,9 posto u prosincu. Međutim, i dalje je ispod vladina cilja od 5,5 posto.

Li Xiru, dužnosnik statističkog zavoda, pojašnjava za Reuters kako je rast nezaposlenosti rezultat otpuštanja u izvozno orijentiranim kompanijama, ali i otkaza radnika-migranata koji su novogodišnje blagdane odlučili provesti u svojem zavičaju. Međutim, investicije u nekretnine – glavni pokretač rasta posljednjih godina – i dalje rastu, ubrzavši u prva dva mjeseca sa 5,9 na 6,1 posto. 

Stižu li novi poticaji?
Povećane su i investicije u infrastrukturu, za 4,3 posto, ali su oslabio rast privatnih investicija, sa 8,7 posto na 7,5 posto. Privatne investicije čine 60 posto ukupnih ulaganja u Kini. Porasla je i maloprodaja, za 8,2 posto što je malo više od očekivanja. Međutim, rast maloprodaje i dalje je blizu 15-godišnjeg minimuma. Objavljeni podaci sugeriraju kako će Peking morati posegnuti za dodatnim poticajima, nakon najave premijera Li Keqianga o višoj proračunskoj potrošnji i poreznom rasterećenju gospodarstva.

"Posljednji podaci trebali bi djelomično ublažiti zabrinutost oštrim usporavanjem početkom godine. No, kratkoročna predviđanja i dalje izgledaju loše", stoji u bilješci Capital Economicsa. Čak i sa dodatnim poticajima, kineski ekonomski rast ove bi godine trebao usporiti na 6,2 posto, s lanjskih 6,6 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close