Ovoj industrijskoj velesili odbrojani su dani, evo i zašto

Autor: Poslovni.hr , 11. veljača 2024. u 12:18
Foto: Unsplash/Ilustracija

Temelji industrijske proizvodnje pali su kao domine.

Dani Njejmačke kao industrijske velesile možda se bliže kraju, proizvodnja u najvećoj europskoj ekonomiji bilježi pad od 2017. godine koji se ubrzava zbog smanjene konkurentnosti.

Izvršni direktor “GEA group AG” Stefan Klebert rekao je da nema mnogo nade.

“Zaista nisam siguran možemo li zaustaviti ovaj trend, mnoge stvari bi trebalo promijeniti vrlo brzo”, kazao je Klebert.

“Bloomberg” navodi da su temelji njemačke industrijske proizvodnje pali kao domine, a prenosu B92. SAD se udaljavaju od Europe i žele da se takmiče sa svojim transatlantskim partnerima, dok Kina postaje glavni rival i zato Amerika više nije nezasitni kupac njemačke robe, piše “Bloomberg”.

Zajedno sa globalnom nestabilnošću, politička paraliza u Berlinu pogoršava domaća pitanja kao što su urušena infrastruktura, starenje radne snage i birokracija.

Obrazovni sustav, koji je nekada bio moćan, simbol je dugoročnog nedostatka ulaganja u javne usluge, navodi “Bloomberg”.

Istraživački institut Ifo procjenjuje da će opadanje matematičkih vještina koštati gospodarstvo oko 14 trilijuna eura proizvodnje do kraja stoljeća Njemačka još ima veliki broj malih kompanija, ali zbog zastoja reformi nije jasno kako bi mogla usporiti industrijski pad.

“Nismo više konkurentni. Postajemo siromašni jer nemamo razvoj, zaostajemo”, rekao je ministar financija Kristijan Lindner za “Bloomberg” početkom mjeseca.

Jedan od najteže pogođenih sektora je kemijska industrija i to direktno zbog gubitka ruskog plina. Prelazak na čist vodik je još nesiguran, a na svakih 10 kompanija, jedna planira obustaviti proizvodnju, navodi “Bloomberg”.

I Kina stvara probleme njemačkoj industriji, jer azijske supersile smanjuju potražnju za njemačkom robom, dok s druge strane konkurencija iz Kine preplavljuje njemačko tržište, posebno tržište električnih automobila.

Proizvođači solarnih panela zatvaraju tvornice, jer se utrkuju s kineskom konkurencijom koja ima pomoć države, navodi “Bloomberg”.

Izvršni direktor Ebm-Papst Gruppe Klaus Geisderfer je kazao da postoji i problem kada je riječ o radnoj snazi. “U roku od jednog desetljeća radno sposobno stanovništvo će biti premalo da bi ekonomija mogla funkcionirati kao danas”, istakao je on.

Komentirajte prvi

New Report

Close