Ovo je najniža mirovina koju možete dobiti u Njemačkoj

Autor: Poslovni.hr , 24. studeni 2023. u 08:00
FOTO: Pixabay

Siromaštvo u starijoj dobi veliki je problem u Njemačkoj.

Svaka mirovina je drugačija i visina mjesečnog iznosa je individualna. Njemačko mirovinsko osiguranje (DRV) izračunava ga iz različitih vrijednosti.

Mirovinska formula proizlazi iz množenja zarađenih bodova, faktora pristupa i vrste mirovine te trenutne vrijednosti mirovine, piše Fenix.

Platni bodovi izračunavaju se godišnje usporedbom primanja s prosječnim primanjima svih osiguranika. Ako primanja točno odgovaraju prosječnim primanjima u odgovarajućoj godini, to rezultira platnim bodom.

U skladu s tim uzima se u obzir i vrijeme provedeno u odgoju djece (do 10. godine) ili brizi o rodbini.

Također se vodi računa o tome kada će i tko otići u mirovinu. Ako odete ranije u mirovinu, postoje odbitci. Oni koji duže čekaju mogu dobiti doplate.

Ako idete u mirovinu točno u određeno vrijeme, faktor odlaska u mirovinu je 1,0 – i nema odbitaka ni doplata. Starosna mirovina ima koeficijent vrste mirovine 1,0, dok primjerice mirovina za siročad ima faktor 0,2. Trenutna vrijednost mirovine je 37,60 eura za Zapadnu Njemačku i 37,60 eura za Istočnu Njemačku.

Ovo je najniža mirovina u Njemačkoj

No, koliko bi, ili bolje reći koliko malo, umirovljenik morao dobiti svaki mjesec u najgorem slučaju? Internetski portal “Finanztip” izračunao je: “U najgorem slučaju, primat ćete 563 eura mjesečno.”

“Finanztip” ilustrira ovaj “najgori mogući scenarij” na primjeru: Žena nikad u životu nije radila i bila je udana za samostalnog poduzetnika. Tijekom brakorazvodnog procesa na vidjelo je izašlo brdo dugova, a žena zbog samostalne djelatnosti nije dobila niti jedan mirovinski bod. Žena stoga nema pravo niti na zakonsku mirovinu niti na osnovnu mirovinu.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

 

Kaj glume ovi nazadnjaci mi ni jasno..

Pa jel u 70 ima univerzalni dohodak već bio pripreman…

Jel Delboy imao krov nad glavom bolji od pionira?

Je li 2013. Stvarno došao kraj civilizacije?

Kad će ai da lijeva  čelik i gradi zgrade?

 

New Report

Close