Masovni turizam: Ove zemlje i destinacije će od naredne godine naplaćivati ulazak

Autor: Poslovni.hr , 18. listopad 2023. u 11:07
Foto: Pixabay

Na mnogim popularnim svjetskim destinacijama javlja problem prekomjernog turizma.

Kao efikasno rješenje u borbi protiv masovnog turizma zemlje i gradovi u svijetu počeli su povećavati cijenu turističke takse, dok su je mnoge zemlje i uvele po prvi put, piše B92.

Nakon pandemije korona virusa, turizam se vraća na velika vrata i na mnogim destinacijama dostiže istu ili višu razinu, u odnosu na onaj prije početka pandemije. Međutim, na mnogim popularnim svjetskim destinacijama javlja problem prekomjernog turizma.

Rješenje se javlja u vidu naplati turističkih taksi, odnosno njihovom povećanju, dok se neke bore ograničenjem broja posjetitelja.

Turističke takse nisu novost, one su i ranije postojale na mnogim destinacijama, uglavnom uračunate ili u cijenu smještaja ili u cijenu avionske karte.

Barçelona i povećanje turističke takse

U naredne dvije godine u ovom španjolskom gradu turistička taksa će biti uvećana, navodi Euronews, pozivajući se na priopćenje gradskih vlasti.

U Barceloni je komunalna taksa povećana na 2,75 eura, s tim što se počevši od 2012. godine turisti obavezuju platiti kako regionalnu turističku taksu, tako i dodatnu za cijeli grad.

Ova taksa bi trebala iznositi 3,25 eura od 1. travnja 2024. godine, a odnosi se na sve turiste koji borave u “službenom turističkom smještaju”.

Sav novac koji bude prikupljen plaćanjem turističke takse, bit će iskorišten za gradsku infrastrukturu.

Povećanje turističke takse i u Valenciji

Valencija također najavljuje uvođenje turističke takse, koja bi trebala stupiti na snagu krajem ove ili početkom naredne godine.

Taksa će iznositi 2,5 eura za noć, što ovisi o tipu smještaja, a vrijedi za boravak do sedam noći. Planirano je da prihod od taksi bude usmjeren na unapređenje održivosti turističkog sektora u čitavoj regiji.

Turistička taksa i na Tajlandu

Iako je trebala prošle godine stupiti na snagu, turistička taksa na Tajlandu bi se trebala početi primjenjivati do kraja ove godine.

Kako je prošle godine izjavio za “Reuters“ guverner Turističke uprave Tajlanda, prihod od turističkih taksi u iznosu od oko osam eura bi trebao biti iskorišten za “zbrinjavanje turista“.

EU i Venecija

Najviše odlaganja sa primjenom turističke takse bilo je u Veneciji, a prema najnovijim najavama, primjena bi trebalo da počne početkom leta naredne godine.

Što se tiče naplate turističke takse za ulazak u EU, najavljeno je da će početi 2024. godine i da će iznositi sedam eura.

Zemlje u kojima se već plaća turistička taksa

Turistička taksa se u određenim zemljama, poput Grčke, Bugarske i Austrije, već naplaćuje. Također, turisti plaćaju taksu i u Belgiji, Hrvatskoj i mnogim karipskim otocima.

Ono što je zanimljivo pomenuti da u Kraljevstvu Butan turistička taksa iznosi oko 228 eura po osobi na dnevnoj razini i to u tijeku sezone, dok je u drugim periodima za nijansu niža.

Komentirajte prvi

New Report

Close