Ovako se Cipar priprema za sutrašnje otvaranje banaka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. ožujak 2013. u 15:55
EPA/ALKIS KONSTANTINIDIS

Na Cipru bi s planiranim otvaranjem tamošnjih banaka na snagu trebale stupiti nove mjere za bankovne transakcije kojima se želi spriječiti odljev kapitala iz zemlje.

Na Cipru bi s planiranim otvaranjem tamošnjih banaka na snagu trebale stupiti nove mjere za bankovne transakcije kojima se želi spriječiti odljev kapitala iz zemlje, potvrdili su u srijedu izvori u ciparskoj vladi i poslovnim krugovima.

Ministar financija Mihalis Sarris na državnoj je televiziji izjavio da će se kontrola tijekova kapitala provoditi "u razumnim granicama".

"Nastojat ćemo izabrati najbolji način da ograničimo mogućnost velikog odljeva novca s Cipra i nećemo nametati kaznene uvjete gospodarstvu, kompanijama ni pojedincima", dodao je.

Čelnik ciparske trgovinske komore potvrdio je da će se nove mjere, kako mu je rečeno, isključivo odnositi na međunarodne transakcije i odljev kapitala u inozemstvo, te da se neće primjenjivati za novčane tijekove unutar zemlje.

"Uvjeravaju nas da navedena ograničenja ni u kom slučaju neće pogoditi transakcije na samom Cipru. Restrikcije bi trebale biti uvedene kod transakcija koje obavljamo u inozemstvu i u slučaju odljeva kapitala", kazao je u srijedu Fidias Pelides nakon razgovora s dužnosnicima ciparske vlade.

Ciparska središnja banka priprema ograničenja vezana za bankovne transakcije kako bi spriječila masovni odljev novca u inozemstvo u četvrtak kada zajmodavci počnu ponovno raditi.

Po riječima dužnosnika središnje banke koji je želio ostati neimenovan budući da mjere kontrole još nisu službeno objavljene, nove mjere uključuju ograničenja vezana za velike novčane transfere iz dvije najveće ciparske banke kako bi se spriječila navala klijenata.

Monetarne vlasti također razmišljaju o povećanju dnevnog limita za podizanje novca s aktualnih 100 eura na 300 eura, a namjeravaju omogućiti i isplatu plaća kako bi se pomoglo kompanijama.

Ograničenja će biti na snazi najmanje tjedan dana, kazao je bančin dužnosnik.

Banke na Cipru zatvorene su već gotovo dva tjedna.

Komentirajte prvi

New Report

Close