Ova zemlja ima najviši tjedni broj oboljelih od koronavirusa u svijetu

Autor: Poslovni.hr , 01. rujan 2020. u 13:49
Foto: Reuters

Ukupna smrtnost u zadnjih sedam dana pala je za 3 posto u odnosu na tjedan prije

Indija je izvijestila o najviše novih slučajeva covida-19 u bilo kojoj zemlji u proteklih tjedan dana, a s njezinih gotovo pola milijuna slučajeva ukupni je broj u svijetu porastao za 1 posto, rekla je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u utorak.

Ukupna smrtnost u zadnjih sedam dana pala je za 3 posto u odnosu na tjedan prije, izvijestio je WHO, dodajući da je ukupni broj slučajeva širom svijeta porastao za 1,8 milijun.

Bolest dišnog sustava također se širi u Americi, koja i dalje čini više od polovice prijavljenih slučajeva i smrtnih ishoda širom svijeta, iako je u nekim područjima došlo do blagog smanjenja, rekao je WHO u svom izvješću.

Peru, Meksiko, Kolumbija i Argentina imaju “trendove povećanja”. Istodobno su Španjolska, Rusija, Francuska i Ukrajina prijavile su najveći broj novih slučajeva u Europi u tjednu do 30. kolovoza, s ponovnim širenjem zaraze u Španjolskoj, koji se podudaraju s porastom zabilježenim prošlog ožujka i travnja, objavila je agencija UN.

Broj zaraženih koronavirusom u Rusiji premašio je milijun nakon što su vlasti danas zabilježile 4729 novih slučajeva.

Broj novih slučajeva u Italiji skočio je za 85 posto, navodi se u tekstu.

“Jugoistočna Azija zabilježila je najveći porast tjednog broja zaraženih, uglavnom zahvaljujući povećanom otkrivanju slučajeva u Indiji”, rekao je WHO. “Indija je prijavila gotovo 500.000 novih slučajeva u proteklih sedam dana, što je porast od 9 posto u odnosu na prethodnih sedam dana i najveći broj novih slučajeva na svijetu.”

U Africi je broj slučajeva dosegao “nove rekorde”, dok se u južnoj Africi – petoj u svijetu po broju slučajeva i s najvećim brojem zaraženih na cijelome kontinentu – nastavio silazni trend.

Nekoliko prijašnjih žarišta – uključujući Ganu, Keniju, Gabon i Madagaskar – zabilježilo je manje novih slučajeva, rekao je WHO, dodajući da “brojke treba tumačiti oprezno jer na njih mogu utjecati mnogi čimbenici, uključujući trenutni kapacitet ispitivanja i strategiju i kašnjenja u izvješćivanju “.

Stope su varirale u istočnoj sredozemnoj regiji WHO-a, a najnoviji najveći broj zaraženih zabilježen je u Iraku, Iranu, Maroku, Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu, navodi se.

Otkad se novi koronavirus pojavio u Kini prošle godine, u svijetu je prema izvješćima njime zaraženo više od 25,44 milijuna ljudi, a 847.965 je umrlo, prema Reutersovoj procjeni.

Komentirajte prvi

New Report

Close