Otvorena istraga protiv Winterkorna

Autor: Tomislav Pili , 28. rujan 2015. u 21:59
Martin Winterkorn

Bivši šef na meti tužitelja zbog optužbi za prijevaru, smjene u cijeloj grupi.

Njemačko tužiteljstvo pokrenulo je u ponedjeljak istragu protiv Martina Winterkorna, bivšeg izvršnog direktora Volkswagena koji je prošlu srijedu dao ostavku.  

Istraga cilja na optužbe o prijevari zbog prodaje vozila s manipuliranim rezultatima emisija ispušnih plinova, priopćio je u ponedjeljak tužitelj u Braunschweigu. Kako u ponedjeljak piše Reuters pozivajući se na upućene izvore, afera je koštala posla cijeli niz voditelja istraživanja i razvoja u VW grupi. Naime, osim šefovima razvoja u VW-u, otkaz je uručen i kolegama u Porscheu te Audiju. Imena nisu otkrivena, a sve tri kompanije odbile su komentirati ove navode.

U međuvremenu je Audi objavio kako je u 2,1 milijun njegovih vozila širom svijeta ugrađen Volkswagenov sporni softver koji falsificira podatke o ispušnim plinovima. Kako je pojasnio u ponedjeljak glasnogovornik kompanije, 1,42 milijuna automobila s takozvanim EU5 dizelskim motorima i softverom za falsificiranje podataka prodano je u zapadnoj Europi, od čega 577.000 u Njemačkoj.  U SAD je izvezeno 13.000 tih vozila. Radi se o modelima A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 i Q5, dodao je glasnogovornik Audija. Nadzorni odbor reorganizirao je poslovanje grupe u Sjevernoj Americi, a odlučeno je da su osnuje Porsche grupa s Bentleyem i Bugattijem.  

Komentirajte prvi

New Report

Close