Otvaraju prvu ovakvu trgovinu: ‘Kupovat će samo povlašteni’

Autor: Poslovni.hr , 25. siječanj 2024. u 11:03
Foto: Unsplash

Izvor upoznat s planovima izjavio je da se očekuje da će trgovina otvoriti vrata u sljedećim tjednima.

Saudijska Arabija sprema se otvoriti prvu trgovinu alkohola u glavnom gradu Rijadu, koja će ekskluzivno posluživati samo nemuslimanske diplomate, prema izvoru upoznatome s planovima. Kupci će se morati registrirati putem mobilne aplikacije, dobiti odobrenje od Ministarstva vanjskih poslova te poštivati mjesečne kvote prilikom kupnje, kako je navedeno u dokumentu u koji je Reuters imao uvid.

Ova odluka predstavlja prekretnicu u naporima kraljevine, predvođenima saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, da otvori ovu ultra-konzervativnu muslimansku zemlju za turizam i poslovanje, budući da konzumacija alkohola zabranjena u islamu.

Ova inicijativa također je dio širih planova poznatih pod nazivom Vizija 2030, usmjerenih na izgradnju ekonomije nakon ere nafte. Nova trgovina smještena je u diplomatskoj četvrti Rijada, području gdje se nalaze veleposlanstva i prebivaju diplomati, te će biti “strogo ograničena” samo za nemuslimane, kako je navedeno u dokumentu.

Nije bilo jasno hoće li drugi nemuslimanski stranci imati pristup trgovini. Milijuni stranih radnika žive u Saudijskoj Arabiji, ali većina njih su muslimanski radnici iz Azije i Egipta.

Izvor upoznat s planovima izjavio je da se očekuje da će trgovina otvoriti vrata u sljedećim tjednima. Saudijska Arabija ima stroge zakone protiv konzumacije alkohola, za što se može izreći kazna stotina udaraca, deportacija, novčane kazne ili zatvor, pri čemu stranci također mogu biti deportirani. Kao dio reformi, bičevanje je uglavnom zamijenjeno zatvorskim kaznama.

Alkohol je dosad bio dostupan samo putem diplomatske pošte ili na crnom tržištu.

Vlada je u srijedu potvrdila izvještaje u medijima pod kontrolom države da uvodi nova ograničenja na uvoz alkohola unutar diplomatskih pošiljki. Njihov Centar za međunarodne komunikacije (CIC) izjavio je da su nove regulacije uvedene kako bi se suzbila nelegalna trgovina alkoholom koji stiže putem diplomatskih misija.

“Ovaj novi proces će nastaviti dodjeljivati i osiguravati da svi diplomati iz nemuslimanskih veleposlanstava imaju pristup tim proizvodima u određenim količinama,” izjavio je CIC u priopćenju za Reuters. U priopćenju nije spomenuta planirana trgovina alkohola, ali se isticalo da novi okvir poštuje međunarodne diplomatske konvencije.

Saudijska Arabija, koja je desetljećima bila relativno zatvorena, u posljednjim godinama opustila je stroge društvene norme, poput segregacije muškaraca i žena na javnim mjestima. Povećanje kontrole nad vlašću princa Mohammeda pratile su promjene koje uključuju otvaranje zemlje za nerelegijski turizam, koncerte, dopuštanje ženama vožnje, ali i suzbijanje neslaganja i političkih suparnika.

Vizija 2030 također uključuje razvoj lokalnih industrija i logističkih centara, te cilja na stvaranje stotina tisuća radnih mjesta za Saudijske državljane.

Komentirajte prvi

New Report

Close