Otvara li Deutsche Telekom vrata valu spajanja u branši?

Autor: Tomislav Pili , 28. studeni 2018. u 22:00
Odobrenje je podiglo cijenu dionice Deutsche Telekoma za dva posto/REUTERS

Ako je došlo do promjene stava europskog regulatora prema konsolidaciji, nije mogla doći u bolji trenutak s obzirom na ulaganja u 5G.

Bezuvjetno odobrenje Deutsche Telekomu (DT) za preuzimanje nizozemskog konkurenta potaknuo je telekomunikacijsku branšu i investitore na razmišljanje znači li to da se mijenja dosadašnji rigidni stav Europske komisije (EK) prema konsolidaciji.

Početkom tjedna sektorski dionički indeks europskih telekomunikacija skočio je tri posto nakon Reutersove objave da Bruxelles neće postavljati nikakve zahtjeve u vezi DT-ova preuzimanja nizozemske podružnice Tele2.

Nada u zaokret
Cijena DT-ove dionice ojačala je dva posto dok je švedske Tele2 na burzi skočio devet posto, na najvišu razinu u četiri mjeseca. Europska komisija službeno je potvrdila u utorak da je odobrenje preuzimanja bezuvjetno jer je malo vjerojatno da će dovesti do značajnog rasta cijena i neće povećati vjerojatnost da će mobilni operateri međusobno dogovarati cijene.

S obzirom na prijašnja iskustva s Bruxellsom, telekomunikacijski sektor nada se kako je došlo do zaokreta, navodi Reuters. Podsjetimo, povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager blokirala je 2015. spajanje poslovanja u Danskoj švedske Telije i norveškog Telenora. Već godinu kasnije zeleno svjetlo nije dobio CK Hutchison za preuzimanje u Velikoj Britaniji. Argument za takva postupanja EK je našao u mogućnosti da tri do četiri takva povezivanja dovedu do viših računa za korisnike usluga, uspore tehnološki razvoj mreže i naštete inovaciji.

Fleksibilniji pristup europskog regulatora tržišnog natjecanja definitivno bi bila dobra vijest za sektor, ocjenjuje Ameet Patel iz Northern Trust Capital Marketsa. "Ako – a za sada smo i dalje na ako – dolazi do promjene stava prema konsolidaciji telekoma, nije mogla doći u bolje vrijeme, ususret ulaganjima u 5G mreže", ističe Patel. 

Šira slika
Telekomi duže vrijeme uvjeravaju Bruxelles kako treba uzeti u obzir širu sliku kada odobrava spajanja kojima je cilj potaknuti prihode i investicije. Iako je zbog specifičnosti nizozemskog tržišta škakljivo tumačiti kako odobrenje DT-u označava promjenu stava EK, u bilješci klijentima analitičari Barclaysa smatraju kako bi se u Europi nakon ovoga mogao dogoditi val spajanja i preuzimanja u telekomunikacijskom sektoru.

"To može navesti dio manjih igrača na nizu tržišta gdje postoje četiri mobilna operatera na razmišljanje o konsolidaciji", ocjenjuju u Barclaysu. Primjeri takvih tržišta su Velika Britanija, Španjolska i Italija, ali i na francuskom tržištu moglo bi se dogoditi veliko preslagivanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close