Otrovna čeličana postala noćna mora za talijansku vladu

Autor: Tomislav Pili , 21. studeni 2019. u 22:00
'Taranto neće umrijeti zbog čelika', poručuju stanovnici tražeći zatvaranje Ilve/REUTERS

Dok stanovnici traže zatvaranje Ilve, vlada je u sukobu s ArcelorMittalom što narušava imidž Italije međi stranim ulagačima.

Čeličana Ilva u Tarantu postala je noćna mora za talijansku politiku, posebno Pokret 5 zvijezda (M5S) koji zbog toga rapidno gubi potporu tamošnjih birača.

S jedne strane lokalno stanovništvo traži njezino zatvaranje, iako je jedini poslodavac u gradu, a s druge je ušla u sukob s globalnim metalurškim divom ArcelorMittalom koji se negativno odražava na imidž Italije među stranim ulagačima.  

Upad policije 
Novu epizodu u tom sukobu otvorila je vlada sredinom tjedna nakon što je talijanska policija pretražila urede ArcelorMittala u Milanu i Tarantu. Kako su prenijele agencije, istražitelji sumnjaju na moguću tržišnu manipulaciju i druga kaznena djela povezana s imovinom tvrtke, rekao je za Reuters upućeni izvor. Sudbina Ilve postala je nacionalna politička kriza nakon propasti dogovora Rima i ArcelorMittala.

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača čelika u svijetu prošle je godine pristao preuzeti Ilvu, no ovoga je mjeseca najavio odustajanje jer talijanski parlament nije produžio uredbu koja kompaniji pruža zakonsku zaštitu od budućih obveza ulaganja u zaštitu okoliša. Kada je Arcelor najavio preuzimanje, obećao je i 1,15 milijardi eura ulaganja u zaštitu okoliša. A upravo je pitanje ekologije ključno za stanovnike Taranta, grada na "peti talijanske čizme" u regiji Apulija.

U regiji u kojoj je stopa nezaposlenosti 16 posto – iznad talijanskog prosjeka – i gdje Ilva zapošljava 8200 radnika, stanovnici Taranta godinama zahtijevaju zatvaranje najveće europske čeličane zbog dramatičnog porasta oboljenja i devastirajućeg utjecaja na okoliš. Liječničke statistike govore da je stopa oboljenja od tumora među djecom do 14 godina starosti za 50 posto viša od regionalnog prosjeka. Kao i cijeli talijanski Jug, tako je i Taranto utvrda antisistemskog Pokreta 5 zvijezda koji je tražio zatvaranje čeličane dok je bio u oporbi.

Međutim, ulaskom u vladajuću koaliciju na nacionalnoj razini, M5S "mijenja ploču" i daje podršku prodaji Ilve ArcelorMittalu i davanju zakonske zaštite koju je kompanija zahtijevala. "Obećali su zatvaranje čeličane. Od sada nećemo više nikada glasovati za njih niti za bilo koju drugu stranku", kaže za Financial Times poljoprivrednik Vicenzo Fornaro koji vjeruje da politička zaštita talijanske industrije čelika ignorira efekte zagađenja na ostale dijelove lokalne ekonomije.

Fornaro je 2008. ostao bez cijele farme stoke jer je veterinarska inspekcija utvrdila da je meso životinja zatrovano plinovima koje ispušta Ilva i nije pogodno za ljudsku prehranu. Krajem prošlog tjedna talijanska vlada hitno je od suda zatražila blokadu ArcelorMittalova odustajanja od sporazuma. Rim smatra da kompanija nema zakonskih osnova za povlačenje iz ugovora, optužujući je da koristi imunitet kao izgovor za odustajanje od gubitaškog talijanskog proizvođača čelika.     

Bez jasne strategije
Ako zahtjev za blokadom propadne, vlada premijera Giuseppea Contea najavila je izvanrednu financijsku pomoć Ilvi kako bi zaštitila radna mjesta. U prijevodu, vlada nema jasnu izlaznu strategiju niti drugog investitora na vidiku. Kritičari ovih poteza smatraju da je time vladina vjerodostojnost među stranim ulagačima temeljito poljuljana. Početkom tjedna talijanski tisak objavio je kako ArcelorMittal osim vraćanja zakonske zaštite ima još dva uvjeta kako bi se vratio sporazumu.

To je mogućnost revizije industrijskog plana te otpuštanje 5000 radnika. Dio nekadašnjih radnika Ilve smatraju kako rješavanje ekoloških problema mora biti uravnoteženo s potrebom održavanja važne industrijske grane. "Ilva predstavlja 80 posto gospodarstva Taranta i ako se čeličana zatvori, obitelji radnika morat će zatražiti pomoć od vlade ili će postati uteg cijeloj državi", ističe Emmanuele La Tanza, umirovljeni zaposlenik informatičkog odjela.

Slobodno se može reći da je razočaranje politikom M5S-a među lokalnim stanovništvom na neki način preslika ukupnog urušavanja biračke potpore toj stranci. Dok je na parlamentarnim izborima 2018. zadobio čak 34 posto glasova, M5S je na ovogodišnjim europskim izborima stigao do jedva 16 posto glasova. U Apuliji je Pokret 5 zvijezda osvojio čak 45 posto glasova da bi na izborima za Europski parlament osvojio svega 26 posto, tek malo više od desničarske Lige.     

Upitna sudbina

Čeka se odluka suda
Početkom tjedna ArcelorMittal objavio je da će zaustaviti planirano zatvaranje postrojenja do donošenja presude. Sudsko ročište održat će se u Milanu 27. studenog, a talijanski premijer Giuseppe Conte zakazao je sastanak s tvrtkom ovog petka. Talijanski mediji pišu kako ministar gospodarstva Roberto Gaultieri ispituje mogućnost potencijalnog ulaska državne banke Cassa Depositi e Prestiti u vlasništvo kompanije koja upravlja Ilvom, izvijestio je ovoga tjedna Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close