Desetljeće izobilja bolno je završilo za mnoge u ovom sektoru, a ni 2024. nije dobro počela

Autor: Marta Duić , 11. veljača 2024. u 09:15
Foto: Unsplash

I ova je godina započela s još jednim valom otpuštanja u tehnološkoj industriji. No ovaj put, rezovi su puno blaži

Početkom 2023., desetljeće izobilja bolno je završilo za mnoge radnike u tehnološkom sektoru. Više od 200.000 poslova eliminirano je u nekoliko mjeseci dok su Amazon, Google, Meta i drugi tehnološki divovi agresivno smanjivali troškove.

Prema TrueUp-ovom praćenju otpuštanja samo u siječnju 2023. godine, nestalo je više od 108.000 tehnoloških poslova. Ovaj siječanj izgleda kao šetnja parkom u usporedbi s lanjskim, s manje od 45.000 eliminiranih pozicija, piše Business insider.

Oglasi za poslove u softverskom sektoru također su relativno zdravi, što sugerira da tehnološke tvrtke i dalje zapošljavaju iako otpuštaju druge radnike.

U siječnju 2024. godine uočen je blagi porast oglasa za softverske poslove u odnosu na snažne rezultate prosinca 2023. godine. Ovaj rezultat bio je bolji nego prošle godine, kada su oglasi za poslove u siječnju 2023. godine u padu u usporedbi s slabijim prosincem 2022. godine, prema podacima koje je sastavio Matt Hedberg, analitičar softvera u RBC Capital Markets.

Mali, kontinuirani rezovi 

Pa zašto i dalje vlada taj mračni i pomalo negativan osjećaj u tehnološkoj industriji?

Ove godine, mnoge tehnološke tvrtke provode male, kontinuirane rezove u poslovima, umjesto jednog velikog vala otpuštanja. 2023. godine, flaster je odjednom povučen. Za sada u 2024., on se uklanja bolno sporo.

Google je dobar primjer. U siječnju 2023., najavio je 12.000 otpuštanja. Ove godine, rezanje je bilo nekoliko stotina u potrošačkoj elektronici, zajedno s nekoliko stotina u prodaji oglašavanja, i tako dalje.

U siječnju 2023., Amazon je proveo najveće rezove u svojoj povijesti kada je otpustio 18.000 radnika. Nedavno, rezovi su bili manji i usredotočeniji. Primjerice , ovog tjedna nekoliko stotina zaposlenika otpušteno je iz odjela One Medical i Pharmacy, a sve je prisutnija i taktika  tihog otkaza” među zaposlenicima. Prošlog tjedna, glavni financijski direktor Amazona odbio je komentirati jesu li otpuštanja gotova.

Krajem 2022. godine, Meta je najavila smanjenje od 10.000 radnika. Ove godine, tvrtka provodi ciljane korake učinkovitosti poput eliminacije upravljačkih slojeva. Nedavno je izvršni direktor Mark Zuckerberg rekao da će ovaj pristup biti “trajni dio načina na koji će poslovati u budućnosti.”

Sve manje startupa

Osim toga, trenutno se događa val zatvaranja startupa. Ovaj tsunami neuspjeha nije bio toliko izražen početkom 2023. godine. Ove godine su ta zatvaranja mnogo češća i iako ne uključuju ogroman broj gubitaka radnih mjesta, ipak su traumatične. Za osnivače koji se bore da opstanu, i investitore koji gledaju kako njihov novac nestaje.

Dakle, stalni protok relativno loših vijesti, zajedno s komentarima izvršnih direktora sugerira da to možda ipak neće prestati. A to nije okruženje u kojem se zaposlenici osjećaju ugodno.

Komentirajte prvi

New Report

Close