Ostavka škotske premijerke Nicole Sturgeon

Autor: Poslovni dnevnik , 15. veljača 2023. u 22:00
Nicole Sturgeon/Reuters

Pitanje neovisnosti Škortke Nicole Sturgeon ostavlja nasljedniku ili nasljednici.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon u srijedu je odstupila s funkcije na kojoj je osam godina rekavši da je njezina dominacija nad svojom zemljom i strankom više nije vrijednost kakva je nekada bila u borbi za neovisnu Škotsku.

Na vlasti je od 2014., rekla je da je postala previše razdorna i preumorna da bi prešla preko političke podjele, te se željela odmaknuti od “brutalnosti” moderne politike i usredotočiti na “osobu Nicola Sturgeon”, prenose britanski mediji.

Sturgeon je postala čelnica Škotske nacionalne stranke (SNP) nakon referenduma 2014. na kojoj su se Škoti s 55 posto ‘za’ i 45 posto ‘protiv’ odlučili za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Škotska vlada smatra kako su se okolnosti promijenile britanskim izlaskom iz Europske unije. Tada se 62 posto Škota odlučilo za ostanak u europskom savezu. BBC citira izvor blizak Sturgeon koji je rekao da joj je “bilo dosta”.

Sturgeon je velika zagovornica škotske neovisnosti koja traži novi referendum o tom pitanju. Najviši britanski sud u studenom je odlučio da škotska vlada ne smije održati novo glasanje bez dopuštenja britanskog parlamenta. Ona je potom najavila da će iduće parlamentarne izbore pretvoriti u de facto glasanje o novom referendumu.

Podrška za neovisnost narasla je iznad 50 posto nakon odluke Vrhovnog suda, no proteklih mjeseci pada, piše Reuters.

Otkad je došla na čelo stranke, vodila ju je kroz niz izbornih pobjeda u međuvremenu stekavši reputaciju najboljeg političkog komunikatora u Britaniji, a te su se vještine pokazale očitima u pandemiji kada je izbjegla mnoge pogreške političara u Westminsteru, ocjenjuju otočki mediji.

Komentirajte prvi

New Report

Close