Ostajemo bez piva i mineralne? ‘Nikada nismo imali ovakvu situaciju, a bit će još gore’

Autor: Poslovni.hr , 21. rujan 2022. u 07:48
FOTO: Pixabay

Neki smanjuju proizvodnju, a nitko ne očekuje brzi oporavak

Njemačkoj industriji pića nedostaje ugljični dioksid. To usporava pivovare i proizvođače mineralne vode. Neki smanjuju proizvodnju, a nitko ne očekuje brzi oporavak.

Generalni direktor Njemačke udruge pivara Holger Eichele razvoj događaja naziva krajnje zabrinjavajućim. Ugljična kiselina hitno je potrebna u cjelokupnoj prehrambenoj industriji za procese proizvodnje i pakiranja. I u ugostiteljstvu je neophodno istiskivanje piva i drugih pića iz bačava prilikom točenja, piše portal Fenix magazin.

Međutim, prema procjenama Savezne udruge njemačke prehrambene industrije, trenutno je dostupno samo 30 do 40 posto uobičajenih količina isporučenog CO2. I sve više tvrtki u industriji pića koje ovise o ugljičnom dioksidu moraju znatno ograničiti svoju proizvodnju. “Ovo ima dramatične učinke na mnoge pogođene tvrtke”, upozorava Eichele.

Ugljična kiselina nastaje reakcijom ugljičnog dioksida i vode. Pivovare ih prije svega trebaju za “prednaprezanje” spremnika, boca i bačvi kako pivo ne bi došlo u dodir sa zrakom tijekom punjenja i da se ne bi pjenilo prilikom punjenja. Mnoge pivovare proizvode i bezalkoholna pića, koja zahtijevaju još veću karbonizaciju.

Na kraju, ali ne manje važno, ozbiljnih problema imaju i proizvođači mineralne vode. “Na nekim mjestima proizvodnja je već smanjena”, kaže glasnogovornik Njemačke udruge za nabavu mineralne vode Tobias Bielenstein. Mnogi proizvođači trenutno dobivaju manje CO2 nego što su naručili. To je zbog industrije gnojiva.

“Kada su cijene plina naglo porasle, proizvođači gnojiva smanjili su svoju energetski intenzivnu proizvodnju”, kaže Bielenstein. “Nusprodukt proizvodnje je CO2.” Dakle, veza je: manje gnojiva jednako manje ugljičnog dioksida jednako manje ugljične kiseline, prenosi dpa.

Bielenstein objašnjava da je uvijek bilo faza s uskim grlima ugljičnog dioksida ljeti, kada se proizvodi manje gnojiva. Ali ovaj put je bilo mnogo gore. “Ako se ovako nastavi sljedećih nekoliko tjedana, situacija će doći do vrhunca”, upozorava glasnogovornik udruge. Tada se mogu očekivati daljnji padovi proizvodnje.

Ne može se predvidjeti hoće li pojedini proizvođači morati zaustaviti proizvodnju. “Ali iznimno smo zabrinuti “, kaže Bielenstein.

– Nikad prije nismo imali ovakvu situaciju, kaže Bielenstein.

Generalni direktor augsburške pivovare Riegele Sebastian Priller kaže da se situacija znatno pogoršala od početka ljeta.

“Također pretpostavljamo da će stvari prije postati prije gore nego bolje.” Sve dok su troškovi energije visoki ili nastavljaju rasti, postojat će daljnji nedostatak.“

“A ako pivovarama ponestane ugljične kiseline, ne mogu proizvoditi.” Planiranje je trenutno nemoguće. “Situacija se može promijeniti svaki tjedan”, kaže Priller. «Na industrijskim sastancima svi se pitaju: odakle dobivate ugljični dioksid? Imate li drugi izvor?”

Aktienbrauerei Kaufbeuren već je ograničio proizvodnju. “Od prošlog tjedna ne proizvodimo limunadu”, kaže generalni direktor Gottfried Csauth. “Budući da je za limunadu potrebno mnogo ugljične kiseline, a mi smo imali samo male količine, nije bilo drugog načina.” Csauth ne očekuje da će se stvari uskoro popraviti. Međutim, proizvodnja piva se nastavlja – unatoč znatnom povećanju troškova.

Nedostatak ugljičnog dioksida ne pogađa sve jednako: Radeberger Grupa, koja pripada Oetker Grupi s markama piva kao što su Jever, Clausthaler ili Schöfferhofer, još ne vidi probleme: “Budući da prvenstveno koristimo ugljični dioksid fermentacije iz vlastitog proizvodnje u našim pivovarama, ne vidimo potencijal za kratkoročne probleme.”

Komentari (3)
Pogledajte sve

Čakovec napokon dobiva Mc Donalds?  ..Ispred GALERIJE SJEVER ..na trokutu prema Šenkovcu, tamo gdje  uvijek stoji kolona  automobila zbog  rotora….

poznati čakovečki poduzetnik Đurkin, dao je zahtjev ..navodno.

NA TOM  prokletom rotoru gdje svaki dan izgubim 30 minuta na čekanje..ko da sam u

Zagrebu,…a ne selendri..ja bih promijenila pravila  prvenstva…ko u Francuskoj..

PRAVO IMA .-…onaj  TKO  ULAZI , a ne onaj tko je već u rotoru….malo se svi  gužvaju,

ali  se kolona kreće…a ovo čekanje ..je za bolesne…

Dok  muž gleda   utakmicu…ja  mrdam po komjuteru…..ne mogu  osposobiti  EVO -TV ..

na drugom televizoru..

Plaćam  UREDNO !  ….ne funkcionira ….ne radi …NE ZNAM gdje je problem..

“Limunada” je loš prijevod. “Die Limonade” se odnosi na bilo kakvo gazirano piće, cak se moze odnositi i na kolu. Ali dobro, ocekivati da ce Poslovni imati clanak >50 rijeci bez pokoje greske je vec ZF.

New Report

Close