Osnivačica Theranosa ipak mora u zatvor na odsluženje kazne

Autor: Tanja Ivančić , 13. travanj 2023. u 11:52
Blagoglagoljiva Elizabeth Holmes obećavala je revolucionarnu tehnologiju testiranja krvi/Reuters

Sud odbio zahtjev Holmes da ostane na slobodi tijekom žalbenog postupka.

Elizabeth Holmes, lagala je ulagače, investitore i pacijente kako bi prikupila novac i postigla visoku vrijednost tvrtke, za to je osuđena na 11 godina zatvora i sada mora na odsluženje kazne.

Naime, sudac je početkom tjedna odbio njezin zahtjev da ostane na slobodi dok je u tijeku žalba na presudu, što znači da će se propala osnivačica tvrtke Theranos morati prijaviti u zatvor do kraja travnja, izvijestio je CNN.

Sudac Edward Davila iz Sjevernog okruga Kalifornije rekao je u obrazloženju da je, čak i ako Holmes uspije u svojoj žalbi, malo vjerojatno da će to dovesti do preokreta ili ponovnog suđenja za sve optužbe za koje je proglašena krivom.

A nije pomogla ni činjenica da je Holmes kupila jednosmjernu avionsku kartu za Meksiko prije izricanja presude. Holmesini odvjetnici ranije su tvrdili da se Holmes nadala drukčijem ishodu sudskog procesa kada je rezervirala kartu i planirala otputovati na vjenčanje prijatelja u Meksiku.

Davila je u sudskim dokumentima napisao da sud prihvaća Holmesin “opis da jednosmjerna avionska karta – iako neprimjerena – nije bila pokušaj bijega iz zemlje.

Optužbe za prijevaru
Elizabeth Holmes je osuđena na više od 11 godina zatvora u nekoliko optužbi za prijevaru i udruživanje zbog prijevare. Njezin bivši dečko i bivši glavni operativni direktor tvrtke Theranos, Ramesh Sunny Balwani, također je osuđen za prijevaru u odvojenom suđenju i prošlog prosinca osuđen je na gotovo 13 godina zatvora.

Podsjetimo, Elizabeth Holmes je bila osnivačica tvrtke Theranos, koja je obećavala revolucionarnu tehnologiju testiranja krvi. Tvrdila je da se bave razvojem tehnologije za testiranje krvi, koja će omogućiti dijagnozu niza bolesti uz uzimanje samo jedne kapi krvi iz prsta. Međutim, nakon istrage, otkriveno je da njihova tehnologija nije funkcionirala kako su tvrdili te da su lažirali i krivotvorili rezultate testova.

Tvrtka, koja je nekad vrijedila 9 milijardi dolara, počela se raspadati nakon istrage Wall Street Journala 2015. koji je izvijestio da je Theranos samo desetak puta koristio svoju vlastitu tehnologiju za testiranje krvi, i to s upitnom točnošću, dok su istovremeno nudili masovna testiranja.

Iako tehnologija nije funkcionirala kako je tvrdila, Holmes je privukla gotovo milijardu dolara investicija. Rezultati su bili često neispravni, a tvrtka je često koristila komercijalno dostupne laboratorije za analizu krvi.

Vizionarske izjave
U rujnu 2018., Holmes i njezin bivši dečko i partner Ramesh Sunny Balwani optuženi su zbog zavjere u počinjenju prijevare. Nakon dugog suđenja, nekadašnji životni i poslovni partneri proglašeni su krivima.

Holmes je bila poznata po svom proaktivnom stilu vođenja tvrtke i vizionarskim izjavama. Nakon otkrića nepravilnosti karijera joj se sunovratila, a njezino ime postalo je sinonim za prijevare u poslovnom svijetu, posebice startupima.

Premda mnogi smatraju da je kazna prerigorozna jer prije nije bila osuđivana, čini se da oprosta za Elizabeth Holmes nema i 20. travnja mora se prijaviti u zatvor. 

Komentirajte prvi

New Report

Close