Osjetno smanjen višak u robnoj razmjeni eurozone i EU-a u travnju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. lipanj 2013. u 14:46
Ilustracija

Uvoz 27-članog EU-a u prvom je tromjesečju na godišnjoj razini smanjen iz većine njegovih trgovinskih partnera, izuzev Turske, iz koje je porastao za tri posto.

Eurozona je u trgovinskoj razmjeni s ostatkom svijeta u travnju zabilježila višak od 14,9 milijardi eura, dok je u trgovinskoj bilanci Europske unije on iznosio 9,2 milijarde eura, pokazale su u ponedjeljak prve procjene europskog ureda za statistiku Eurostata.

Time je višak u robnoj razmjeni oba bloka na mjesečnoj razini izrazitije smanjen, budući da je u ožujku iznosio 22,5 milijardi eura u 17-članoj eurozoni, a u 27-članom EU 15,9 milijardi eura.

Usporedbe radi, trgovinska bilanca eurozone u prošlogodišnjem je travnju iskazala višak od 3,3 milijarde eura, dok je bilanca EU-a bila u minusu od 13,4 milijarde eura, pokazali su podaci Eurostata.

Desezonirani izvoz eurozone u ovogodišnjem je travnju na mjesečnoj razini smanjen za 0,8 posto, dok je uvoz uvećan za 0,5 posto. Istodobno, desezonirani izvoz EU-a smanjen je za 0,2 posto, dok je uvoz ostao nepromijenjen.

Uvoz 27-članog EU-a u prvom je tromjesečju na godišnjoj razini smanjen iz većine njegovih trgovinskih partnera, izuzev Turske, iz koje je porastao za tri posto.

Izrazitije je u navedenom razdoblju smanjen uvoz EU-a iz Norveške i Japana, za po 16 posto, te iz Brazila, za 14 posto.

Što se tiče izvoza EU-a u ostatak svijeta, situacija je bila mješovita. EU je tako najviše povećao izvoz u Švicarsku, i to za 19 posto, dok je najizrazitije smanjen njegov uvoz iz Indije, za 11 posto.

Promatrano po ukupnoj trgovinskoj razmjeni pojedinih zemalja članica, najveći višak u trgovinskoj razmjeni u prvom tromjesečju, od 49,3 milijarde eura, zabilježila je Njemačka. Slijede Nizozemska i Irska, s viškom od 15,1 milijarde odnosno 8,9 milijardi eura.

Najveći trgovinski manjak pak ostvarila je Velika Britanija, od 24,1 milijarde eura. Slijede Francuska, s manjkom od 20,1 milijarde, Grčka, s 5,3 milijarde, i Španjolska, sa 4,7 milijardi eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close