Oročenja stanovništva u FBiH porasla tri posto

Autor: Poslovni dnevnik , 08. rujan 2014. u 21:59
Sve veće socijalno raslojavanje u BiH

Tko ima štedi u bankama jer se nema gdje uložiti.

Depoziti u bankama u FBiH u prvoj polovini ove godine iznosili su 10,9 milijardi KM. Od toga, štednja stanovništva iznosila je 6,1 milijardu KM.

Uzme li se u obzir kraj prošle godine, kada je štednja građana bila 5,9 milijardi KM, jasno je da je stopa rasta oročavanja novca stanovništva u odnosu na kraj prošle godine veća za tri posto, pokazuju podaci Agencije za bankarstvo. Tajnik Udruženja banaka BiH Mijo Mišić drži da građani, zapravo, nemaju gdje uložiti ušteđevinu te su primorani novac oročiti u bankama. "Građani ne mogu novac ulagati u nekretnine, vrijednosnice i u privatni biznis zbog čega se odlučuju na štednju u bankama.

Radi se o prilično rizičnom vremenu kada su uvjeti stjecanja zarade loši. Držim da bi bilo dobro da i banke dobiju konkurenciju. Osim toga, ljudi su prilično zabrinuti za svoju budućnost i štede za krizne dane u koje bi mogli dospjeti", kaže Mišić. Ekonomski analitičari tvrde da ovi podaci navode na zaključak da su glavni nositelji štednje bogati građani te da smo svjedoci sve snažnijeg socijalnog raslojavanja stanovništva. "Štednja raste jer štede svi koji mogu. Sigurno je da mnogo veći broj građana ne može štedjeti", objašnjava Mijo Mišić.

Komentirajte prvi

New Report

Close