Optimizam u vezi Španjolske potaknuo tečaj eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. listopad 2012. u 10:03
EPA

Euro ide uzlaznom putanjom, a sada je jedino pitanje hoće li ići iznad prethodne višemjesečne rekordne razine. Probije li 1,3180 dolara, to će biti ključna razina.

Na svjetskim valutnim tržištima euro je prošloga tjedna ojačao, pa se njegov tečaj ponovno vratio iznad razine od 1,30 dolara, jer se ulagači nadaju napretku u rješavanju dužničkih problema Španjolske.
Tečaj eura ojačao je prošloga tjedna 0,5 posto, na 1,3020 dolara, dok je u odnosu na japansku valutu cijena eura skočila 1,6 posto, na 103,25 jena.

I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, za 1,1 posto, pa mu je tečaj dosegnuo 79,30 jena. U srijedu je tečaj eura dosegnuo 1,3139 dolara, najvišu razinu u mjesec dna, nakon što je dugo iščekivana odluka agencije Moody's o španjolskom kreditnom rejtingu umirila strahove ulagača da bi rejting posrnule članice eurozone mogao biti snižen na status 'bezvrijedno'. Rejting joj je ipak ostao nepromijenjen na 'Baa3', ali uz negativnu prognozu. Ta vijest pomogla je sniziti troškove zaduživanja Madrida na aukcijama obveznica i pružila podršku jedinstvenoj europskoj valuti.

"Moody's je potvrdio španjolski kreditni rejting 'Baa3' uz negativnu prognozu, umirivši strahove da će kreditni rejting biti snižen na status 'bezvrijedan' koji ne preporuča ulaganja, osim u špekulativne svrhe", kazao je glavni valutni strateg u banci Scotiabank Camilla Sutton

Poticaj euru stigao je i sa summita lidera Europske unije, na kojemu je postignuta suglasnost o uspostavi jedinstvenog nadzora europskih banaka, što je prvi korak prema uspostavi bankovne unije. Prema postignutom dogovoru, do kraja ove godine donijet će se pravni okvir za uspostavu jedinstvena nadzorna mehanizma, koji će početi operativno djelovati tijekom 2013. Nadzorne ovlasti dobit će Europska središnja banka. Svih 6.000 banaka u eurozoni doći će postupno pod nadzor do 2014. godine, počevši od banaka koje dobivaju državnu pomoć. Zahvaljujući napretku u rješavanju dužničke krize, euro bi, ocjenjuju analitičari, mogao dodatno ojačati.

"Euro ide uzlaznom putanjom, a sada je jedino pitanje hoće li ići iznad prethodne višemjesečne rekordne razine. Probije li 1,3180 dolara, to će biti ključna razina," kazao je Geoff Kendrick, valutni analitičar u banci Nomura. No, da bi euro dodatno ojačao, nužno je da se s tržišta ukloni neizvjesnost u vezi španjolskog zahtjeva za međunarodnom pomoći. Ulagači i dalje očekuju da će Španjolska idućih tjedana zatražiti pomoć, nakon čega bi Europska središnja banka (ECB) mogla početi kupovati obveznice prezadužene članice, što bi zasigurno dalo 'vjetar u leđa' europskoj valuti.

Komentirajte prvi

New Report

Close