Oprez u Sloveniji: Za premali razmak 200 eura kazne!

Autor: Poslovni.hr , 07. studeni 2015. u 10:19
FOTO: Thinkstock

Slovenska policija za nadzor vozača koristi laserski pištolj TrueCAM vrijedan 15 tisuća eura. Njime se mjeri brzina prvog automobila na cesti, a potom i onog iza njega. Usporedbom se dobiva izračun udaljenosti između vozila.

Hrvatski vozači sve su uznemireniji novom praksom slovenske policije. Bez posebnih upozorenja, slovenski MUP uveo je u praksu poseban uređaj za izračun međusobne udaljenosti vozila na prometnicama koji pokazuje je li vozilo, pri brzini kojem se kreće, dovoljno udaljeno od prethodnog.

Prema slovenskom Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa, udaljenost između vozila u naseljenom mjestu, gdje je dopuštena brzina 45 kilometara na sat, mora biti najmanje 25 metara. Ako je ta razdaljina manja – a policija to snimi svojim uređajem – vozač će morati platiti kaznu od čak dvije stotine eura.

U medijima se već mogu pročitati izjave hrvatskih vozača koji su kažnjeni na taj način. Navodi se slučaj vozačice koja se kretala cestom od Izole prema Kopru te je u naseljenom mjestu vozila 46 kilometara na sat, dok je udaljenost od vozila ispred nje iznosila 23,9 metara. Budući da je to bilo 1,1 metar premalo, izrečena je kazna od 200 eura, piše Glas Istre.

Slovenska policija za nadzor vozača koristi laserski pištolj TrueCAM vrijedan 15 tisuća eura. Njime se mjeri brzina prvog automobila na cesti, a potom i onog iza njega. Usporedbom se dobiva izračun udaljenosti između vozila, pri čemu se u obzir uzima dopuštena brzina za odgovarajuće prometnice. "Pištolj" snima i fotografije visoke rezolucije, kako bi se točno vidjele registracijske oznake vozila.

 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Kad uđeš u Sloveniju……moraš čekati- da onaj ispred tebe- izađe iz Slovenije ….. nemaš kako drukčije
postići razmak…

Ma kakve gluposti pišete, vozim se po našim cestama več 25 godina i nikad me niko nije zaustavio zbog premalog razmaka. Samo neko zastrupljivanje odnosa po forumima bez veze.

Ma, ne rade Slovenci protiv nas, glupost! Oni su samo takvi. Kad se nečega uhvate, onda super temeljito i dosljedno i nema popuštanja. Ima u tome nešto pozitivnog, ali nijedno pretjerivanje nije dobro.

prije 15 godina, vozim kroz Sloveniju iza policije, voze prilično sporo, na slutim da griješim u bilo čemu, nakon nekoliko minuta kroz desni prozor palica za zaustavljanje na prvom ugibalištu, stajem u čudu, pa nisam ništa skrivio, kaže policajac, a zašto ne držite pravilan razmak ? molim !! mislim u sebi, da svi drže pravilan razmak, koliko bi nas uopće istovremeno moglo voziti kroz Sloveniju, mali, al’ za.ebani

New Report

Close