Operater Sjevernog toka 2 ispituje tehničku izvedivost transporta vodika tim plinovodom

Autor: Poslovni dnevnik , 06. rujan 2021. u 22:00
Sjeverni tok 2 sastoji se od dvije cijeni kapaciteta 55 milijardi prostornih metara/REUTERS

Sjeverni tok 2 sastoji se od dviju cijevi ukupnog kapaciteta 55 milijardi prostornih metara plina na godinu.

Nord Stream 2, operator plinovoda Sjevernog toka 2, analizira tehničku izvedivost transporta vodika tim plinovodom, izjavio je bivši čelnik austrijskog OMV-a Rainer Seele u intervjuu za rusku agenciju TASS.

“Koliko znam, Nord Stream 2 provodi takve studije”, rekao je odgovarajući na pitanje o tehničkoj izvedivosti opskrbe vodikom. “To je tehnički izvedivo, ali jasno je da vodik i prirodni plin imaju različita svojstva i različite rizike”, rekao je Seele.

“Zapravo, nije važno kakvu ćemo vrstu plina isporučivati ​​kroz plinovod Sjeverni tok 2. Važno je da je plinovod potreban”, zaključio je. Sjeverni tok 2 sastoji se od dviju cijevi ukupnog kapaciteta 55 milijardi prostornih metara plina na godinu, a proteže od obale Rusije preko Baltičkog mora do Njemačke.

Radovi na njemu su obustavljeni u prosincu 2019. zbog američkih sankcija izvođačima radova, ali su obnovljeni godinu dana kasnije. Krajem srpnja objavljeno je da je Sjeverni tok 2 završen 99 posto. Prva cijev dovršena je u lipnju ove godine.

Sjedinjene Države i Njemačka su u srpnju objavile sporazum o projektu Sjeverni tok 2, prema kojemu se Washington obvezao da neće sankcijama zaustaviti njegovu provedbu, a Berlin se obvezao tražiti produljenje tranzita ruskog plina kroz Ukrajinu.

Američke vlasti zadržale su pravo na poduzimanje radnji u slučaju “ruske uporabe energije kao geopolitičkog oružja u Europi” i “agresije na Ukrajinu”.

Komentirajte prvi

New Report

Close