‘On je lice korporativne pohlepe’

Autor: Darko Bičak , 04. prosinac 2013. u 13:21
Dennis Kozlowski (Screenshot: Youtube)

Posrnuli američki tajkun, Dennis Kozlowski, kojega američki mediji nazovaju ‘licem korporativne pohlepe’ je samo za svoje kupaonske zavjese svojevremeno platio 16.000 dolara.

Posrnuli američki tajkun, Dennis Kozlowski, kojega američki mediji nazovaju 'licem korporativne pohlepe'  i koji je samo za svoje kupaonske zavjese svojevremeno platio 16.000 dolara, trebao bi uskoro izaći iz zatvora u kojem je završio zbog finacijskih makinacija teških 134 milijuna dolara. Kako je najavila Uprava za zatvorski sustav u New Yorku, Kozlowski će biti pušten na izdržavanje uvjetne kazne nakon što je odslužio dvije trećine kazne u zatvoru.

Kozlowski je bio čelnik tvrtke Tyco, sa sjedištem u Šivcarskoj no s većinom operacija u Sjedinjenim Američkim Državama, koja se bavi sigurnosnim sustavima. Tijekom svojeg mandata u Tycou isplaćivao si je nelegalne bonuse od ukupno 84 milijuna dolara, a još toliko je pronjevjerio na druge načine. Kada ga je sud u New Yorku 2005., zajedno s financijskim direktorom Tycoa Marko Schwartzom, osudio na kaznu zatvora u rasponu od tri do 25 godina, bilo je rečeno da su oni simboli koroprativne pohlepe. Da bi smanjo maksimalno moguću kaznu od četvrt stoljeća za 22 točke optužnice, Kozlowski je prista platiti 134 milijune dolara odštete Tycou te 105 milijuna dolara kazne.

Ovaj tajkun je postao poznat krajem 1990-ih i početkom 2000-ih usljed velikog rasta cijene dionica na burzama. Njegov ekstravagantni život je pobuđivao više interesa javnosti od njegovih povremenih poslovnih uspjeha. Tako je, kako piše NBC, njegova kupoanica u stanu na Manhattanu bila opremljena s tuć zavjesama od 16.000 dolara i slavinama od 6000 dolara. Kozlowski je kupovao vrijedne nekretnine u elitnim destinacijama u SAD-u i Europi, a  za proslavu 40. rođendana svoje druge supruke Karen, koja se održala na talijasnkoj Sardinij,  platio je dva milijuna dolara. Sama ta činjenica ne bi bila toliko sporna, barem ne u svijetu bogatih i slavnih, da polovicu toga iznosa nije platila tvrtka Tyco po osnovi "reprezentacije".

 

Komentirajte prvi

New Report

Close