Olaf Scholz novi kancelar, ‘Semafor’ koalicija gasi termoelektrane

Autor: Tomislav Pili , 24. studeni 2021. u 22:00
Olaf Scholz, čelnik Socijaldemokratske stranke (SPD)/Reuters

Izvori tvrde da će Njemačka napustiti dobivanje struje iz ugljena do 2030., a iz plina do 2040. godine.

Čelnik socijaldemokrata Olaf Scholz bit će novi kancelar Njemačke nakon što je sklopljena – za tamošnje političke standarde – neobična vladajuća koalicija kojoj je cilj ozeleniti i digitalizirati najveće europsko gospodarstvo.

Čelnici triju njemačkih političkih stranaka predstavili su u srijedu dogovor o formiranju koalicijske vlade u kojoj će Olaf Scholz zamijeniti konzervativnu čelnicu Angelu Merkel na dužnosti čelnika vlade u Berlinu.

Neobična skupina
Prema najavama, tiskovna konferencija radi predstavljanja nove koalicijske vlade trebalo se održati jučer poslijepodne nakon konačnog kruga razgovora između Socijaldemokratske stranke (SPD), zatim stranke Zelenih te liberalnih Slobodnih demokrata (FDP). Do zaključenja broja nije bilo potvrde da je koalicija službeno predstavljena.

No, iz tih je stranaka objavljeno da će dogovorom između triju stranaka biti uspostavljena prva tročlana vladajuća koalicija na saveznoj razini nakon 1950-ih, koja će zamijeniti konzervativnu vladu Kršćansko-demokratske unije (CDU), na vlasti zadnjih 16 godina.

Dok su liberali često bili manjinski partneri u CDU-ovoj vladi, Zeleni su do sada participirali samo u saveznoj vladi kancelara Gerharda Schrödera, između 1998. i 2005. godine.

Tročlana koalicija, koja je dobila ime “Semafor” po stranačkim bojama, složila se da će raditi na modernizaciji najvećeg europskog gospodarstva unapređujući infrastrukturu i ubrzavajući primjenu mjera za zaštitu klime.

416

zastupnika kontrolirat će 'Semafor' koalicija u Bundestagu od ukupno 735 mjesta

Prema izvorima Reutersa, u koalicijskom sporazumu stoji da će Njemačka napustiti termoelektrane na ugljen do 2030., a na plin do 2040. godine. Koalicijski dogovor jamči stabilnu većinu u donjem domu njemačkog parlamenta. Naime, od 735 mjesta u Bundestagu, “Semafor” koalicija kontrolira 416 zastupnika (206 iz SPD-a, 118 iz Zelenih te 92 iz FDP-a).

Očekuje se da će nova vlada prisegnuti početkom prosinca. Analitičari smatraju da nova vlada neće imati vremena za uhodavanje zbog brojnih gorućih problema s kojima se suočava Njemačka.

Prvi je epidemija koronavirusa koja je izmaknula kontroli. Prema podacima Instituta Robert Koch, u Njemačkoj su jučer registrirana rekordna 66.884 slučaja zaraze COVID-19. Sedmodnevna incidencija iznosi 404.5 slučajeva na 100.000 stanovnika te je po prvi put veća od 400.

Analitičari Olafa Scholza ocjenjuju kao pragmatičnog političara, poput Angele Merkel, s višegodišnjim iskustvom ministra financija i gradonačelnika Hamburga.

Pozorno praćena politika
Međutim, većina ministara koje će Scholz navodno izabrati još se nije dokazala na velikoj političkoj pozornici. Prema preliminarnoj listi kandidata u koju je uvid imao Bloomberg, čelnika FDP-a Christian Lindner – poznat po zagovaranju fiskalne discipline – postat će ministar financija.

Robert Habeck, supredsjednik Zelenih, dobit će megaresor gospodarstva te klimatske i energetske politike. Podsjetimo, Zeleni su obećavali ambiciozni plan ulaganja u gospodarstvo i infrastrukturu.

Druga čelnica Zelenih, Annalena Bärbock, mogla bi postati prva ministrica vanjskih poslova u njemačkoj povijesti. U tom kontekstu valja podsjetiti da je Bärbock kao kandidatkinja Zelenih za kancelarku često kritizirala Kinu zbog kršenja ljudskih prava te se protivila plinovodu Sjeverni tok 2 iza kojeg stoji Rusija.

Klimatska politika nove vlade posebno će se pozorno pratiti. Osim gašenja termoelektrana na ugljen i plin, nova vlada namjerava zabraniti ugradnju plinskih sustava za grijanje u novogradnjama, dok će se oni u starijim zgradama zamijeniti, stoji u koalicijskom sporazumu.

Kraj prodaje automobila na benzinski i dizelski motor uslijedit će 2035. godine, što je u skladu s planovima Europske komisije, otkrivaju Reutersovi izvori. Koalicija također želi dopustiti “plavi vodik” koji se dobiva iz plina.

Komentirajte prvi

New Report

Close