Okončana sudska saga, Daimler će platiti Nokiji naknade za patente

Autor: Poslovni dnevnik , 01. lipanj 2021. u 22:00
Sporazum predstavlja novu pobjedu za finsku kompaniju/Reuters

Njemački proizvođač automobila do sada nikada Nokiji nije platio za korištenje njezinih patenata.

Daimler je pristao Nokiji platiti za korištenje njezinih patenata, čime je okončana pravna bitka između finske tehnološke i njemačke automobilske kompanije zbog tantijema za ključne tehnologije.

Nokia, koja svake godine ima 1,4 milijarde eura prihoda od licenci, s proizvođačem automobila Daimlerom zadnjih godina tužila se po njemačkim sudovima s mješovitim rezultatima.

No, dvije tvrtke su priopćile da su postigle dogovor o licenciranju patenata i da će zaustaviti parnice. Prema sporazumu, Nokia daje Daimleru licencu za mobilnu telekomunikacijsku tehnologiju i zauzvrat prima naknade, priopćile su tvrtke u zajedničkom priopćenju.

Njemački proizvođač automobila do sada nikada Nokiji nije platio za korištenje njezinih patenata. Audi, Bentley, BMW, Mini, Porsche, Rolls Royce, Seat, Škoda, Volkswagen i Volvo već plaćaju Nokiji patente. “Pozdravljamo nagodbu s ekonomske točke gledišta i zato što želimo izbjeći dugotrajne sporove”, izjavila je glasnogovornica Daimlera.

Finska tehnološka kompanija želi da proizvođači automobila plaćaju tantijeme za tehnologije koje se koriste u navigacijskim sustavima, komunikaciji vozila i autonomnim automobilima, dok autokompanije smatraju da bi njihovi dobavljači trebali plaćati umjesto njih, a to bi moglo smanjiti naknade za nositelje patenata.

Sporazum koji je u utorak najavila zajedno s Daimlerom, označava najnoviju pobjedu za Nokiju koja je u travnju uspjela sklopiti dogovor i s kineskim Lenovom.

Prema tom sporazumu, najveći svjetski proizvođač računala platit će finskom proizvođaču telekomunikacijske opreme i riješiti sve parnice između dvije kompanije. Prošli mjesec Nokia je sklopila sporazum i sa južnokorejskim Samsungom.

Komentirajte prvi

New Report

Close